Geldautomaten te vaak in storing, meeste storingen in Den Haag

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Geld pinnen? Op veel plekken in de regio is dat de afgelopen maand knap lastig, blijkt uit onderzoek van de NOS en de regionale omroepen. In september waren geldautomaten veel vaker in storing dan de banken eerder beloofden. Bij station Hollands Spoor in Den Haag, naast de supermarkt, waren de meeste storingen. Daar was de geldautomaat ruim zestig keer in storing in één maand.
In heel Nederland was de afgelopen maand één op twintig automaten defect, blijkt uit gegevens die de NOS en de regionale omroepen hebben verzameld. Geldmaat, die de pinautomaten beheert, bevestigt dat er meer storingen zijn en erkent dat de norm die banken hebben afgesproken voor dit jaar waarschijnlijk niet gehaald wordt.
Vorig jaar werd die norm van werkende pinautomaten ook al niet gehaald, meldt Geldmaat. 'We worden geconfronteerd met situaties die we van tevoren niet zagen aankomen', vertelt Peggy Corstens van Geldmaat. 'De praktijk is weerbarstig.'
De NOS verzamelde samen met regionale omroepen in de maand september data over 3.476 Geldmaat-automaten. Ieder uur werd van elk apparaat opgevraagd of het in bedrijf was of niet. Dit werd gecombineerd met gegevens over de openingstijden van de locatie waar de geldautomaat staat. Op basis van deze informatie berekenden we een gemiddeld storingspercentage. De data die hiervoor zijn gebruikt, werden verkregen via de locatiewijzer van Geldmaat.

Langste storing in Gouda

In Zuid-Holland staat een geldautomaat gemiddeld 11,5 uur in storing. Het ging dus het vaakst mis bij station Hollands Spoor in Den Haag, maar de duur van de storing viel mee. 'Op zijn langst' kon de automaat drie dagen niet worden gebruikt.
Dat is op andere plekken anders geweest. In Gouda duurde een storing het langst, daar kon je in de Primera aan de Markt meer dan twee weken geen geld uit de automaat krijgen. En dat was ook zo in Rijswijk. In de Primera aan de Dr. H. Colijnlaan stond de geldautomaat ruim dertien dagen op zwart in september.
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
Het gaat niet alleen mis in de steden. De geldautomaat aan de Dijkstraat in Honselersdijk stond een week lang op zwart. Ook in Katwijk, aan het Hoornesplein, had de geldautomaat ruim een week lang last van een storing.
De meest opvallende storing was bij de Westfield Mall of The Netherlands in Leidschendam. Bij het winkelcentrum kon bij één van de pinautomaten ruim tien dagen geen geld worden gepind, ietwat onhandig bij een groot winkelcentrum.

Banken moeten zich houden aan afspraken

De Nederlandsche Bank (DNB) is vrij duidelijk. Geldmaat en de banken moeten zich houden aan de afspraken die zijn gemaakt. Het probleem is alleen dat zij dat slechts kunnen zeggen. 'Het is niet onze bevoegdheid om op te treden als toezichthouder. Maar we zullen de partijen wel aanspreken op de afspraken.'
Om ervoor te zorgen dat contant geld beschikbaar blijft, spraken de banken met elkaar af dat van de automaten die worden gebruikt, gemiddeld niet meer dan 2,5 procent van de tijd buiten werking mogen zijn. Dat cijfer wordt lang niet gehaald. In werkelijkheid was dat dus bijna 5 procent in september. Die cijfers gelden overigens voor heel Nederland.

Werken aan wet

Het Ministerie van Financiën betreurt dat die afspraken niet worden gehaald en dat de belofte die de banken deden dus niet wordt waargemaakt. 'Daarnaast werkt het ministerie aan een wetsvoorstel om banken te verplichten om contant geld op een goed niveau aan te bieden', laat een woordvoerder van het ministerie weten.
Geldmaat doet er naar eigen zeggen 'alles aan' om de afspraken die zijn gemaakt, na te komen. Er waren volgens Corstens in september bijzonder veel storingen, omdat er problemen zijn met een specifiek onderdeel van sommige apparaten. 'De levertijden zijn lang, dat maakt dat sommige automaten langer buiten gebruik zijn dan wenselijk.'