Pro-Palestina-demo loopt uit de hand, zwaar vuurwerk naar politie gegooid

Grimmige sfeer bij pro-Palestina-demo
Grimmige sfeer bij pro-Palestina-demo © Regio15
DEN HAAG - De pro-Palestina-demonstratie in het centrum van Den Haag is grimmig geëindigd. Agenten werden op de Turfmarkt met zwaar vuurwerk bekogeld, terwijl organisatoren van het protest de menigte onder controle probeerden te krijgen. Nadat demonstranten het stationsgebouw waren ingedreven, keerde de rust terug. Er is zeker een aanhouding verricht.
Er wordt vuurwerk naar de politie gegooid:
Vuurwerk naar politie gegooid bij pro-Palestina-demo
De pro-Palestina-demonstratie begon om 16.00 uur voor het Internationaal Strafhof aan de Oude Waalsdorperweg. Aan het einde van de middag werd het protest ontbonden en ging de groep onder politiebegeleiding naar het centrum.
Even later stond de groep op de Turfmarkt, bij de bloemenkiosk voor station Den Haag Centraal. Tegen 20.00 uur sloeg de vlam in de pan. De sfeer werd grimmig en richting politieagenten werd zwaar knalvuurwerk gegooid. De politie zette paarden en honden in om de rust terug te laten keren, en boven de stad cirkelde een politiehelikopter. Een aantal demonstranten werd het stationsgebouw ingedreven. Er is zeker een aanhouding verricht.
Politie in actie in het stationsgebouw:
De pro-Palestijnse-demonstratie bij het Internationaal Strafhof was vooraf aangemeld bij de gemeente Den Haag. Er kwamen zeker vijfhonderd mensen op af, zag een verslaggever van Omroep West. Dat waren er meer dan de honderd mensen waar op gerekend was. Volgens een woordvoerster van de gemeente verliep de demonstratie daar ordentelijk.
Tegen 17.30 uur, anderhalf uur na het begin van de demonstratie, maakten agenten een einde aan de demonstratie. Er werden onder andere politiehonden ingezet om demonstranten weg te krijgen. De groep eindigde op de Turfmarkt, waar het woensdagavond onrustig was. Vanwege de demonstratie reden tramlijnen 9 en 16 om. Tram 9 en 16 stopten niet bij halte Kalvermarkt-Stadhuis tot en met halte Bierkade.
De demonstratie bij het Internationaal Strafhof verliep in eerste instantie gemoedelijk:
Pro-Palestina-demo in Den Haag
Afgelopen dinsdag was er een spontane anti-Israël-demonstratie voor de deur van de Israëlische ambassade aan de Johan de Wittlaan, vlakbij congrescentrum World Forum. Daarna ging het mis. In de nasleep werden politieagenten bekogeld met stenen en zwaar vuurwerk.
Bij de ongeregeldheden werd een tafel uit een raam gegooid, die maar nauwelijks een motorrijder miste. Ook werden er op de rails van de trambaan een deelscooter en meubels in brand gestoken. Onder beveiliging van de ME kon de brandweer bij de brand komen om deze te blussen.