'Verdwenen onderzoeker' haalt appartement uit de verkoop

Woonkamer van het appartement
Woonkamer van het appartement © Funda
DEN HAAG - Onderzoeker Alan Chan van het Haagse bedrijf Percuros BV heeft zijn appartement aan de Eerbeeklaan in Den Haag uit de verkoop gehaald. Chan wordt onder meer gezocht door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), dat beslag heeft laten leggen op het appartement.
Chan en het LUMC worden verdacht van fraude met Europese subsidies. Het LUMC legt de schuld volledig bij het bedrijf van Chan, maar die reageert sinds mei dit jaar nergens meer op. Zijn bedrijf Percuros hield in juni officieel op te bestaan na een zogenoemde turboliquidatie.
Het Leidse universitaire ziekenhuis zegt nog allerlei documenten van Chan tegoed te hebben. Die zouden nodig zijn om aan te tonen dat de fraude niet door het LUMC maar door de onderzoeker is gepleegd. Een kort geding om die stukken terug te krijgen leidde tot niets en Chan en zijn bedrijf moeten nu gezamenlijk ook 500.000 euro betalen. Dat was de dwangsom die werd opgelegd door de Haagse rechtbank.

Appartement te koop

De onderzoeker bezit een appartement in de Haagse Eerbeeklaan waar hij verbleef als hij niet in Engeland of Italie zat. Dat appartement werd half september te koop gezet voor 246.000 euro. Net voordat het op huizensite Funda werd geplaatst, legde het LUMC beslag op dit appartement. Op die manier probeerde het ziekenhuis in ieder geval een deel van de dwangsom veilig te stellen.
Met een beslag moet het ziekenhuis namelijk goedkeuring geven aan een mogelijke verkoop, en zou de opbrengst direct door het LUMC zijn op te eisen. Zover komt het nu niet. Het appartement is verdwenen van Funda en uit gegevens die zijn in te zien door makelaars blijkt dat het op 16 oktober is ‘ingetrokken’.

Nog altijd eigendom van Chan

Uit gegevens van het kadaster blijkt dat het appartement niet is verkocht. Het is nog altijd eigendom van Chan en zijn vrouw. Ook het beslag dat op de woning rust is niet opgeheven. Het LUMC laat via een woordvoerder weten niet op de hoogte te zijn van het van de markt halen. Dat betekent dat het ziekenhuis ook geen goedkeuring heeft gegeven voor de verkoop.
Wat de reden is om de verkoop te staken is niet bekend. Onderzoeker Alan Chan geeft geen gehoor aan verzoeken van Omroep West om commentaar op de situatie.