Stel heeft duizenden euro's schuld en start hennepkwekerij, maar raakt nog verder in problemen

ZOETERMEER - Gijs (50) kwam na een jaar in het buitenland thuis en trof een zak vol ongeopende post met aanmaningen aan. Als oplossing besloot hij samen met zijn partner in crime, Kira (45), een hennepkwekerij op te zetten in zijn huis. De twee werden al snel betrapt door de politie.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de Politierechter.
De vrouw met rode jas en de man met een donkerbruin jack worden allebei vertegenwoordigd door dezelfde advocaat. Dat ze een hennepkwekerij hebben opgezet, geven ze direct toe. Maar toch klopt er hier en daar weinig van de gegevens van de politie, zeggen ze.
De twee zouden de hennepkwekerij vanaf 1 februari 2022 tot en met 1 september 2022 hebben opgezet in Zoetermeer, zegt de officier van justitie. Er zou stroom en water zijn getapt, wat diefstal is, en in totaal zouden er zo'n tweehonderd hennepplanten zijn gevonden tijdens de politie-inval. De planten zouden al toppen hebben.
Mogelijk 46.000 euro verdiend
Door de spullen die de politie aantrof en andere sporen, zoals stof, vermoedden de agenten dat het stel al eerder twee oogsten had gedaan. In totaal zouden ze daar ruim 46.000 euro aan verdiend kunnen hebben.
Dat zouden ze nu dus ook nog moeten betalen als een soort van boete, een ontnemingsvordering, zegt de officier van justitie. Daarnaast is het aftappen van stroom en water en het runnen van een hennepkwekerij natuurlijk strafbaar.
'Probeerde eerst YouTube-kanaal te starten'
Als de verdenkingen worden opgenoemd, reageert Gijs gelijk fel. 'Ik ben half maart teruggekomen uit het buitenland. Medio juni is mijn huisbaas nog in mijn woning geweest en hij zag geen enkel plantje of iets wat op een kweekruimte leek.' Dat er later een hennepkwekerij is opgezet, is wel waar, zegt hij.
Het wordt tijdens de zitting niet duidelijk wat zijn relatie met de medeverdachte precies is, maar ze woonden wel even samen. 'Ze had al mijn post in een zak gedaan. Toen ik ging opruimen vond ik allerlei aanmaningen. Ik heb eerst geprobeerd een YouTube-kanaal te starten om inkomsten te genereren, maar dat was niet gelukt', zegt de man. 'Maar pas ergens eind juni, begin juli, was de kwekerij operatief.'
Kwekerij kon wel wat beter
'Wie heeft die gebouwd?', vraagt de rechter. 'Ikzelf', reageert Gijs. 'Echt waar?' 'Ja', zegt Gijs met een serieuze blik. 'Het zag er tiptop uit moet ik zeggen', reageert de rechter. 'Nou, ja, het kon wel wat beter. Er hingen allerlei kabels door de ruimte, maar het was ook maar voor één keer', zegt Gijs die moeite lijkt te hebben met het compliment.
'Hoe wist u dan hoe dat moest?', vraagt de rechter nieuwsgierig door. 'Een van mijn vrienden was zo'n zes jaar geleden een aquariumgroothandel begonnen en hij verkocht daar ook plantenvoeding. We zijn in Zwitserland geweest om te kijken hoe daar CBD-olie wordt gekweekt. Dat is legaal. Daar heb ik kennis opgedaan.'
Als de rechter doorvraagt naar het aftappen van de elektriciteit, zegt Gijs dat alleen niet gedaan te hebben. Daar was iemand voor ingehuurd, maar hij wil geen namen noemen. 'En hoe is het dan gegaan met het water?', vraagt de rechter. 'Ja, de meter eruit gehaald en een T-splitsing', zegt Gijs droog.
Veel kortere tijd
'Oké. Uw verhaal is duidelijk. U zegt: het klopt, ik had een hennepkwekerij in huis, maar dan voor een veel kortere periode en u zegt ook: er is nooit geoogst', zegt de rechter. 'Klopt', zegt Gijs kort. De rechter draait wat op zijn stoel. 'Maar… de politie geeft wel aan dat er allemaal spullen werden aangetroffen met stof erop, gedroogde hennepresten, sealbags met gedroogde hennepresten, scharen die vies waren.'
'Misschien zat daar wel CBD op, geen hennep. Ik heb geen enkel testrapport gezien, dus dat mensen daadwerkelijk hebben getest wat er op die scharen zat', zegt Gijs. Aan Dunea heeft Gijs al een flink bedrag moeten terugbetalen, net als aan Stedin. 'Te veel', zegt Gijs. 'Want ik heb die hennepkwekerij dus veel korter gehad.'
'Ik laat een cactus nog doodgaan'
De rechter kijkt uiteindelijk naar de vrouw. 'U zei tegen de politie: Gijs kwam thuis, alles was een zooitje, schulden en toen besloten we een hennepkwekerij op te zetten. U gaf ook toe dat u wist dat dat niet mag. Maar hebben jullie nou geoogst?' 'Nee', zegt de vrouw. 'Wat was uw rol dan? Bij de politie zei u: water geven, maar ik ben geen expert, ik laat een cactus nog doodgaan', houdt de rechter voor. Kira met een serieuze blik: 'Ja, en ik checkte ook de veiligheid. Of de temperatuur niet te hoog was en of alles uit was wanneer dat moest enzovoort.'
'Wist u ook dat er illegaal stroom en water werd afgetapt?', vraagt de rechter door. Kira knikt. 'Heeft u daar zelf nog iets in betekend?' Kira: 'Nee, ik kan dat zelf niet. Iets timmeren kan ik nog, maar aan stroom ga ik niet zitten.' De twee zeggen allebei nog een keer dat er daarvoor echt nooit iets is geoogst.
Eerdere oogsten wel bewezen
De officier van justitie gelooft echter het rapport van de politie. Ze zegt alleen wel dat Kira vrijgesproken zou moeten worden voor de diefstal van water en elektriciteit. Maar dat er zeker eerdere oogsten zijn gedaan, vindt ze bewezen. ‘Wat de politie aantrof waren ook kalkresten, filterdoeken, erosie, vervuiling op de lampenkappen, folie buiten het huis, lege flessen voeding, vuil aan vlekken en thermometers. Ik twijfel niet aan de pleegperiode.' Ze eist 140 uur taakstraf voor Gijs en 120 uur voor Kira.
De advocaat van Kira en Gijs probeert nog te bewijzen dat er echt niet eerder is geoogst. Ze komt met appjes met de huisbaas en probeert ook te bewijzen dat er minder dan tweehonderd planten stonden. 'Dat er allemaal stof en allerlei vuil op zat, komt ook omdat ze tweedehands spullen hadden aangeschaft, want ze hadden geen geld. Dat die eerder voor een hennepkwekerij zijn gebruikt kan, maar zij hebben niet eerder geoogst.'
'Uiteindelijk alleen maar geld gekost'
Gijs wil nog kwijt: 'Ik heb er alleen maar geld ingestoken en er niks aan verdiend. Uiteindelijk heeft het me alleen maar geld gekost.' Zijn schulden zijn bepaald niet minder geworden zegt hij, nu komt dat op zo'n 70.000 euro uit.
De rechter vindt hem schuldig aan alle drie de feiten en is het eens met de officier van justitie dat de vrouw de diefstal van water en elektriciteit niet verweten kan worden.
Terugbetalen
Over de oogsten zegt hij: 'Ik hoor vaak dezelfde verhalen van verdachten, maar dat moet ik niet meewegen. Ik moet uw verhaal horen alsof ik het voor het eerst hoor. Het zou waar kunnen zijn en dat de politie zich vergist, maar ik ga van dat laatste niet uit. Als u bonnetjes had kunnen overleggen…', zegt de rechter, waarna Gijs hem probeert te onderbreken. Zijn advocaat zegt dat hij stil moet zijn. 'Ik ga ervanuit dat die hennepkwekerij eerder in werking was', gaat de rechter verder.
Gijs wordt veroordeeld tot 120 uur taakstraf, Kira voor honderd uur taakstraf. Ook moet er ruim 46.000 euro worden betaald. Gijs zegt dat hij gelijk in hoger beroep wil gaan, waarna Kira en hij samen met de advocaat de zaal verlaten.
De namen van Kira en Gijs zijn vanwege de privacy gefingeerd.