Mabel maakt al sinds februari cadeautjes voor Sintvoorieder1

Gehaakte sinterklaascadeautjes
Gehaakte sinterklaascadeautjes © Mabel Valkenburgh
RIJSWIJK - Ze is sinds februari al aan het haken, breien, knutselen en fröbelen voor Sintvoorieder1. Mabel Valkenburgh uit Rijswijk heeft zelf goede herinneringen aan de sinterklaasfeesten bij haar thuis, als klein meisje en later met haar eigen gezin. Omdat ze iedereen de vreugde van het openmaken van een cadeautje gunt, wil ze dit jaar veel, héél véél presentjes doneren aan Sintvoorieder1. En dat is gelukt. Ze heeft nu al een koffer en twee grote tassen vol die ze aan het goede doel schenkt.
Eén op de negen kinderen in de grote steden groeit op in (verborgen) armoede. Voor deze kinderen is het niet vanzelfsprekend om een cadeau te krijgen van Sinterklaas op 5 december. Stichting Sintvoorieder1 verzorgt met haar vrijwilligers pakketten voor kinderen van 0 tot 18 jaar.
Kleine poppetjes in vrolijke kleuren, een blauwe olifant, een gelaarsde kat en poncho's. Trots soms Mabel op wat ze allemaal heeft gemaakt. 'Toen ik in februari had besloten dat ik iets wilde doen heb ik een briefje opgehangen bij mij in de seniorenflat. Want veel mensen hebben wel gebreid, maar zijn er mee gestopt. Dus ik vroeg of mensen nog restjes wol hadden', grinnikt ze vrolijk.
Die wol kwam met bakken vol haar huis binnen zodat Mabel met haakpennen en breinaalden in de weer ging. 'Vervolgens was mijn vulling op en heb ik weer een briefje opgehangen bij ons in de flat.' En weer werd er gul gedoneerd en kon Mabel weer ijverig doorwerken en knuffels haken en vullen. Ondertussen maakte ze ook nog van kraaltjes armbanden en kettinkjes.
Een koffer vol knuffels voor Sintvoorieder1
Een koffer vol knuffels voor Sintvoorieder1 © Mabel Valkenburgh
Nu is ze klaar met knutselen. Een volle koffer en de twee overvolle boodschappentassen gaan ingeleverd worden in de Haagse bibliotheek aan het Spui tijdens de Sintvoorieder1-actieweek van 20 t/m 24 november. Er is nog een uitdaging voor Mabel. 'Ik heb geen auto en moet met die koffer en de tassen vol cadeautjes met het openbaar vervoer van mijn seniorenflat in Rijswijk naar de bibliotheek. Dat vind ik nog wel ingewikkeld', vertelt de creatieve hulpsint Mabel Valkenburgh.
Van maandag 20 november tot en met vrijdag 24 november is de actie Sintvoorieder1 op Radio West. Samen met Den Haag FM, Sleutelstad, BO, Studio Alphen, Omroep Delft, Midvliet, RTV Krimpenerwaard, RTV Katwijk, RTV Gouwestad, ZFM en Feel Good Radio is er een gezamenlijke actie om in totaal 50.000 cadeaus in te zamelen ten behoeve van de kinderen die anders met Sinterklaas geen cadeau krijgen.