Vijf schapen op kinderboerderij overleden aan blauwtong

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pia Legerstee
LEIDEN - Het aantal gevallen van blauwtong blijft bij veehouders in de regio toenemen. Ook bij de kinderboerderij in de Merenwijk in Leiden zijn meerdere schapen ziek geworden. Vijf van hen zijn overleden aan de ziekte.
Op de Leidse kinderboerderij zijn ze er knap beroerd van. 'Je ziet ze zich dan ineens afzonderen in de wei of kreupel lopen of ze komen niet eten en dan weet je het', zeg de manager van de kinderboerderij David Brandwijk. 'We halen ze dan naar binnen en verzorgen ze zo goed mogelijk.'
Tamara van Zuijlem is één van die verzorgers. 'We proberen ze met appelmoes en appels weer een beetje aan het eten te krijgen en als het nodig is krijgen ze extra vitaminen en pijnstilling.' Schapen die blauwtong hebben kunnen namelijk erg ziek worden en veel pijn krijgen.

Wanneer ingrijpen?

'Het moeilijkste vind ik om het moment te bepalen waarop je zegt dat het niet meer kan en je moet ingrijpen', vertelt Brandwijk. Dat heeft hij in overleg met de dierenarts nu vijf keer moeten doen. Voor de drie resterende schapen heeft hij redelijke hoop. 'Twee knappen er met veel liefdevolle verzorging op, van de derde weten we het nog niet helemaal.'
Op andere plekken in Leiden waar schapen lopen, is nog geen blauwtong geconstateerd. Het gaat daarbij om de schapenweides in de Stevenshof, park Kweeklust, de Leidse Hout en Cronesteyn. Ook deze schapen worden verzorgd door medewerkers van de kinderboerderij, die momenteel dus extra goed opletten of de dieren symptomen vertonen.

Koeien minder bevattelijk

In Voorschoten en Leiderdorp hebben kinderboerderijen vooralsnog de dans ontsprongen. 'Maar ik heb momenteel ook niet zoveel schapen', vertelt de Voorschotense beheerder Sandy Seijn. 'En de vier schapen die ik op de boerderij heb, zijn Maasduinschapen. Dat is een beetje een oerras. Misschien zijn die er wel minder vatbaar voor.'
De kinderboerderij in de Leidse Merenwijk is gewoon open. Brandwijk: 'De zieke dieren zonderen we af van het publiek. Ze weten wel dat de schapen ziek zijn, maar we laten de dieren niet zien'. De andere herkauwers, zoals de koeien en geiten, staan nog gewoon in de wei. 'Die zijn minder bevattelijk voor het blauwtongvirus'.

Veel gevallen in de regio

Eind september werd duidelijk dat blauwtong ook onze regio had bereikt. Alphen telde een maand geleden zeven gevallen, inmiddels zijn dat er ruim dertig. In Ter Aar zijn inmiddels meer dan twintig besmettingen vastgesteld. In Leiderdorp steeg het aantal bekende besmettingen van één naar drie en in Hillegom en Oud Ade verdubbelde het aantal van één naar twee.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) doet onderzoek naar de knutten - een soort muggen - die voor de besmetting met het blauwtongvirus zorgen. Dit onderzoek gaat zeker weken duren, omdat er zoveel verschillende soorten zijn. Pas als de drager van het virus gevonden is, kan er gewerkt gaan worden aan preventieve maatregelen en het ontwikkelen van een vaccin.

'In het voorjaar weer lammeren en schapen'

In Leiden hopen ze van harte dat het vaccin er snel is. 'We hopen in het voorjaar toch weer schapen en lammeren te hebben.'
Er geldt een meldplicht voor blauwtong. Veehouders of dierenartsen moeten het melden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) als ze vermoeden dat hun dieren mogelijk blauwtong hebben. Zo kan er worden gemonitord hoe de ziekte zich verspreidt.