Meerdere mensen zijn in babbeltruc rond gewonnen loterij getrapt

De verdachte die zich voordoet als dokter
De verdachte die zich voordoet als dokter © Politie
ZOETERMEER - Er zijn de afgelopen maanden meerdere mensen in een babbeltruc getrapt waarbij de daders hen hebben misleid met een verhaal over een gewonnen loterij. Onder andere een 69-jarige Zoetermeerder is daardoor in mei al zijn spaargeld, ruim 27.000 euro, kwijtgeraakt. Nadat de beelden van een verdachte in Team West en Opsporing Verzocht te zien waren, kreeg de politie bijna twintig tips en ook meldingen van andere gedupeerden. Maar de oplichters zijn nog niet gevonden.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 24 oktober. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het slachtoffer uit Zoetermeer heeft op woensdagmiddag 30 mei geld opgenomen bij een geldautomaat aan de Quirinegang. Vlak daarna wordt hij aangesproken door een man, die hem in het Engels de weg vraagt en daarna vertelt dat hij vier miljoen euro heeft gewonnen in een loterij. Maar omdat hij terminaal ziek is en illegaal in Nederland verblijft, heeft hij niets aan de prijs.
Tijdens het gesprek komt er een tweede man bij staan, die zich voordoet als dokter. De Engelstalige man doet de twee mannen een voorstel: als ze allebei 30.000 euro inleggen, krijgen ze het winnende lot en kunnen ze de opbrengst delen. Ze zouden dan allebei twee miljoen euro verdienen.

Tas vol geld

Ter controle wordt het lotnummer ingevoerd op internet en de loterij gebeld. De persoon aan de telefoon bevestigt dat de prijs inderdaad op dat nummer is gevallen. Hierdoor gelooft het slachtoffer het verhaal, en als de andere man vertrekt en even later met een tas vol geld terugkomt, besluit hij dat hij ook meedoet. Dat hij 'maar' 27.500 euro heeft, maakt voor de man met het lot niet uit.
De drie rijden in de Toyota Corolla van één van de mannen naar De Nederlandse Kluis aan het Spaarneplein in Den Haag, waar de 69-jarige man zijn spaargeld in een kluis bewaart. De vestiging blijkt dan al te zijn gesloten, dus spreken de drie af om de volgende dag opnieuw te gaan.

Spaargeld opgehaald

Op donderdagochtend 31 mei haalt het slachtoffer de twee mannen op met zijn auto, op een afgesproken plek in Zoetermeer. Ze rijden weer naar De Nederlandse Kluis, waar hij het spaargeld ophaalt.
Eenmaal terug in de auto krijgt de man de vraag om een flesje water te halen voor de ‘teminaal zieke’ man, zodat die zijn medicijnen kan innemen. Dat doet het slachtoffer. Als hij vervolgens terugkomt bij zijn auto, zijn de twee mannen verdwenen, net als de rugtas met daarin de duizenden euro's.
'Dat geld was bedoeld voor mijn oude dag. Ik heb vrij lang gespaard en nu hebben ze alles meegenomen. Ik vertrouw mensen niet makkelijk meer', vertelt het slachtoffer:
'Terminaal zieke' en 'dokter' lichten Zoetermeerder op - Team West
Eén van de verdachten is gefilmd terwijl hij achter het slachtoffer langsloopt bij de geldautomaat. Dat gaat om de man die zich voordoet als dokter. Hij is ongeveer 50 jaar oud, 1,65 meter lang en hij heeft een slank postuur. Hij draagt zwarte kleding, een zwarte zonnebril en een zwarte pet. Hij noemt zichzelf dokter Philhard en rijdt vermoedelijk in een zilvergrijze Toyota Corolla uit bouwjaar 2019.
De man die zich voordeed als terminaal zieke die de loterij had gewonnen, is een getinte man van ongeveer 50 jaar oud en 1,80 meter lang. Hij sprak Engels, heeft een fors postuur en droeg een opvallende witte blouse met kleine rode en gele bloemen erop.

Meerdere slachtoffers

De afgelopen maanden zijn in de omgeving van Den Haag meer mensen in een soortgelijke babbeltruc getrapt; met name oudere mannen. De politie sluit niet uit dat de daders landelijk opereren en in wisselende samenstellingen werken. Ze zijn heel geraffineerd, bereiden hun verhaal tot in de puntjes voor en lijken op meerdere manieren aan te kunnen tonen dat het winnende lot echt is. Hierdoor komen ze geloofwaardig over.
De politie wil uiteraard tips over 'dokter Philhard' op de beelden, maar komt ook nog graag in contact met mensen die het verhaal herkennen en ook zoiets hebben meegemaakt, ook als ze op tijd beseften dat het oplichters waren. Uiteraard gaat het dan alleen om mensen die nog geen contact met de politie hebben gehad. Aan de hand van hun verhaal zijn er wellicht extra details of nieuwe beelden van de verdachten te vinden. Wie slachtoffer is geworden, wordt gevraagd altijd aangifte te doen.

Herkent u de verdachte?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem