Moordverdachte Bretly D. stak man in Den Haag neer tijdens seks

© John van der Tol
DEN HAAG - De voortvluchtige Bretly D. heeft in 2014 een man in Den Haag neergestoken terwijl de twee seks in de woning van het slachtoffer hadden. Ook heeft hij medewerkers van de jeugdgevangenis Teylingereind met de dood bedreigd. Hij heeft hiervoor jeugd-tbs gekregen.
De politie zoekt met man en macht naar de 24-jarige D., omdat hij een Rotterdamse psychiater gedood zou hebben. Ook zou hij betrokken zijn bij een steekincident in Zutphen. De politie waarschuwde onlangs dat van de verdachte bekend is dat hij met mannen afspreekt via chatboxen zoals Bullchat.
Na berichtgeving van het AD blijkt dat D. in het verleden al voor meerdere geweldsincidenten is veroordeeld. Zo heeft hij in juni 2014 een man neergestoken in een woning in Den Haag. D. zou met het slachtoffer hebben afgesproken om seks met elkaar te hebben.

Prik in zijn nek

Uit het vonnis blijkt dat de op dat moment minderjarige D. en het slachtoffer elkaar oraal aan het bevredigen waren, waarna het slachtoffer ineens een prik in zijn nek voelde. Hij gaat met zijn hand naar zijn nek, voelt iets warms en ziet bloed. Hij kijkt op en ziet dat D. naast zijn bed staat met een mes van ongeveer 18 centimeter in zijn hand.
Op de vraag waarom D. dit heeft gedaan, antwoordde de jongen: 'Pedofiele gerechtigheid, dat wil ik. Mijn broertje en ik zijn vroeger misbruikt door een pedofiel. Wilde je nu echt met een 16-jarige afspreken?'

'Ik ga jullie allemaal neersteken'

Na de steekpartij werd hij opgenomen in de jeugdgevangenis Teylingereind in Sassenheim. Hier zou hij op een dag dat er meerdere vechtpartijen waren een van de groepsleiders hebben geschopt. Ook bedreigde hij andere groepsleiders. 'Ik ga jullie allemaal neersteken'. Meerdere beveiligers verklaarden dat hij gezegd had dat hij hen zou bijten.
Op basis van deze feiten, en een mishandeling in de jeugdgevangenis van Spijkenisse, werd D. veroordeeld tot jeugd-tbs. Volgens de rechters was er in 2015 al een risico op herhaling en gezien de persoonlijkheid van de verdachte was ingrijpen noodzakelijk. 'Het agressieve gedrag is dusdanig ernstig dat hij daarbij het leven van anderen in gevaar brengt', schreven de rechters.

Foto en signalement

Ondanks zijn behandeling lijkt D. nu toch weer in de fout te zijn gegaan. Op 13 oktober overleed een 60-jarige Rotterdamse psychiater na een schietpartij. De politie besloot enkele dagen later de foto en het signalement van D. te verspreiden. Ondanks meerdere invallen in woningen in het land is de verdachte nog niet gevonden. Het laatst zou hij in Amsterdam zijn gezien. De politie heeft een beloning van 25.000 euro uitgeloofd.
In Opsporing Verzocht heeft de politie dinsdagavond nieuwe foto's van D. gepubliceerd. Het zijn foto's die in het weekend in Amsterdam zijn gemaakt. Op een van de vrijgegeven foto's is te zien dat D. een sigaret rookt bij incheckpoortjes op het station. Hij draagt een donkerblauwe jas met capuchon. De politie zegt niet zeker te weten of hij nog in Amsterdam is. 'Hij kan ook doorgereisd zijn', zegt de woordvoerster in Opsporing Verzocht. 'Hij verstopt zich niet, ondanks alle publiciteit.'