Kinderen blokkeren A12, drie meldingen naar hulpverleners

Inzet waterwerper op A12
Inzet waterwerper op A12 © Omroep West
DEN HAAG - Veilig Thuis heeft drie meldingen van de politie over kinderen die meededen aan de klimaatprotesten op de A12 in Den Haag doorgeleid naar hulpverleners. Die kunnen zich verder ontfermen over de gezinnen waarover het gaat. Agenten hebben de aanhouding van 32 kinderen gemeld bij Veilig Thuis.
'Deelnemen aan een demonstratie is op zichzelf geen reden voor een melding kindermishandeling. Er kunnen andere dingen spelen waarbij het goed is om de ondersteuning aan te bieden', zegt het overkoepelende Landelijk Netwerk Veilig Thuis. De ondersteuning is vrijwillig, ouders mogen de hulp afslaan.
De politie had eerder laten weten 32 aanhoudingen van kinderen bij de snelwegblokkades te hebben gemeld bij Veilig Thuis. Volgens het landelijk netwerk kan het zijn 'dat meerdere meldingen die betrekking hebben op één gezin geregistreerd staan als één melding'. Veilig Thuis is opgericht om signalen van kindermishandeling en huiselijk geweld te onderzoeken, en om hulp in te schakelen wanneer dat nodig is.
Een kleine maand is de A12 dagelijks geblokkeerd
Een kleine maand is de A12 dagelijks geblokkeerd © ANP
Na 27 dagen op rij de A12 te hebben geblokkeerd, stopte klimaatactiegroep Extinction Rebellion daar begin deze maand mee. Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat namelijk de motie steunen om de fossiele subsidies af te bouwen.
Af en toe bevonden zich minderjarigen onder de A12-blokkeerders. Een moeder koos er halverwege september voor om met haar twee kinderen naar de snelwegblokkade in Den Haag te gaan. 'Er zijn zaken belangrijker dan school', zei ze.