Meisje (15) dat snackbarhouder doodstak gaat in hoger beroep

Wei Chen met zijn vrouw aan het werk in snackbar Houtwijk
Wei Chen met zijn vrouw aan het werk in snackbar Houtwijk © Privéfoto
DEN HAAG - Het 15-jarige meisje dat de Haagse snackbarhouder Wei Chen doodstak gaat in hoger beroep tegen de straf die ze opgelegd heeft gekregen. Dat laat haar advocaat aan Omroep West weten. Haar 17-jarige broer en een vriendin van 17 die bij de dood van Wei Chen betrokken waren gaan niet in beroep, hebben hun advocaten gezegd.
Het meisje dat de dodelijke steken gaf aan Wei Chen kreeg op 12 oktober een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd, de maximumstraf voor een 15-jarige. De medeverdachten kregen straffen van veertien en tien maanden met jeugd-tbs opgelegd.
De snackbarhouder werd op 27 januari dit jaar rond 21.00 uur doodgestoken op het Dr. H.E. Van Geldererf in Houtwijk in Den Haag. Vlak daarvoor werden hij en zijn vrouw geslagen en geschopt door de drie tieners. Dat gebeurde na een ruzie op de parkeerplaats bij een supermarkt. Advocaat Sébas Diekstra laat aan het ANP weten dat 'de nabestaanden hadden gehoopt dat het na de uitspraak van de rechtbank klaar zou zijn geweest'.

Reden hoger beroep onduidelijk

Advocaat Hennie van Eeuwijk wil niet ingaan op de reden van het hoger beroep. 'Deze zaak ligt zo gevoelig, dat ik daar niks over kwijt wil. We hebben het beroep aangemeld en beraden ons nog of we het ook doorzetten.'
Volgens advocaat Sander Rens, die het 17-jarige meisje bijstaat, gaat zij niet in beroep, omdat het haar niet veel zal brengen. 'Ze berust er in, wil door kunnen en aan de behandeling beginnen. Een hoger beroep zou betekenen dat ze mogelijk nog wel een jaar in voorarrest zou zitten en die tijd gaat niet van de jeugd-tbs af. Ze is het overigens niet eens met de complete veroordeling, maar wel blij dat ze niet veroordeeld is voor medeplichtigheid aan doodslag.'