Vier gewonden door koolmonoxide, brandweer waarschuwt voor 'sluipmoordenaar'

© ANP
DELFT - Het ging donderdagavond twee keer mis met koolmonoxide in Delft. In totaal vier mensen raakten gewond door deze 'sluipmoordenaar', zoals de brandweer het noemt. De brandweer waarschuwt dan ook op te letten op goed werkende cv-ketels en kachels, nu de verwarmingen na lange tijd weer aan gaan.
Tweemaal moest de brandweer donderdagavond in actie komen in Delft. Allereerst vanwege een melding op de Meidoornlaan in Delft. Daar bleken vier mensen koolmonoxide te hebben ingeademd. De slachtoffers kregen zuurstof toegediend, waarna ze naar het ziekenhuis moesten.
Even later moesten de hulpdiensten naar de Juniusstraat, waar ook koolmonoxide in een woning was geslopen. 'We zien het in deze tijd van het jaar vaker', zegt een woordvoerder van de brandweer. 'Mensen zetten de verwarming weer aan en dus moet de cv-ketel weer aan het werk. Als deze niet goed is onderhouden, kan er koolmonoxide vrijkomen.'

'Je ziet of ruikt het niet'

Reden voor de brandweer om weer te waarschuwen voor deze 'sluipmoordenaar'. 'Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben', zegt de brandweer. 'Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld vijf tot tien mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.'
De eerste klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en overgeven. Een oorzaak van koolmonoxide in een woning is vaak een slecht onderhouden cv-ketel, kachel of geiser. 'Laat jouw toestel jaarlijks controleren door een vakman', zegt de brandweer.

Melder ophangen

'En hang nou een koolmonoxidemelder op', roept de brandweerwoordvoerder op. Deze geeft een luid alarm als er een te grote hoeveelheid koolmonoxide wordt gemeten. 'Controleer een keer per maand of de melder werkt', is het advies.
Wat ook helpt, is een goede ventilatie in huis. 'Dat betekent niet dat je alle ramen wagenwijd moet openzetten', legt de brandweer uit. 'Het gedeeltelijk dag en nacht openzetten van bijvoorbeeld luchtroosters of kiepramen volstaat.' Zuurstof in de woning kan een leven redden als er koolmonoxide vrijkomt, zegt de brandweer.

Roest en schoorsteen controleren

Mocht je een gastoestel hebben dan is het goed om te kijken of de vlam blauw is. Is deze geeloranje, dan kan dat wijzen op een gebrek aan zuurstof. Daarnaast kun je kijken of het apparaat geen sporen van roet of roest heeft. 'Deze sporen kunnen wijzen op een slechte staat van het toestel.'
Daarnaast wordt opgeroepen te controleren of het afvoerkanaal voor rook en gas intact is en om een schoorsteen minstens één keer per jaar te laten schoonmaken.

Naar buiten en brandweer bellen

Mocht het zo ver komen dat je toch koolmonoxide in je huis vermoedt, zet dan alle ramen open en ga naar buiten, zegt de woordvoerder. Ook moet je de brandweer bellen.