Omar grijpt naar fles na dood vader: vernieling, diefstal en overtreding gebiedsverbod

LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Na het overlijden van zijn vader, raakte de 29-jarige Omar aan de drank en pleegde hij binnen korte tijd meerdere strafbare feiten. Hij vernielde een intercomdisplay in The Mall of the Netherlands in Leidschendam, stal een fles drank uit een restaurant en overtrad een eerder opgelegd gebiedsverbod.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de Politierechter.
'Mijn excuses, ik ben niet zo iemand. Ik wil alle schade terugbetalen', reageert de twintiger direct als de officier van justitie de drie delicten opnoemt waarvoor hij moet voorkomen. Zijn schouders schokken en hij snikt.
De man heeft in februari dit jaar een intercomdisplay vernield in het winkelcentrum in Leidschendam. Een andere keer hield hij zich niet aan een gebiedsverbod en beledigde daarbij 'een ambtenaar' door zijn middelvingers op te steken, waarna hij ook een politiecel onbruikbaar maakte. In juli zou hij een fles drank hebben gestolen van het restaurant Volle Maan in Leidschendam. Het enige bedrag dat echter wordt teruggevraagd is voor het onbruikbaar maken van de cel en dat komt uit op zo'n 70 euro.
'Toen is het helemaal misgegaan'
'Kunt u zeggen waardoor het zo is misgegaan met u?', vraagt de rechter aan Omar. Hij snikt weer en zegt: 'Mijn vader was overleden, ik werd afgewezen voor werk. Toen is het helemaal misgegaan.'
De rechter wil de gebeurtenissen één voor één voor behandelen en begint met de intercomdisplay. 'Ik zat niet lekker in mijn vel, had ruzie met mijn vriendin', zegt Omar. 'En toen heeft u zich dus met een soort lifehammer uitgeleefd op een intercom?', vraagt de rechter. 'Ja, gewoon dom van me', snikt Omar verder.
Gebiedsverbod van 24 uur
Een periode later zou hij bij het station van Leiden een gebiedsverbod hebben gekregen van 24 uur, omdat hij mensen zou uitschelden en op straat zou drinken. De politie zag hem korte tijd later toch weer. 'En toen zou u twee middelvingers hebben opgestoken', concludeert de rechter. 'Ik was langs de zijkant weggelopen. Voor mijn gevoel leek het alsof ze me wilden opwachten', vertelt Omar.
'Kwam dat die dag ook door de drank?' Omar knikt. 'Ja, natuurlijk. Als ik nuchter ben, ben ik niet zo. Ik heb in april ook nog negen operaties gehad aan mijn vinger, ik had een vleesetende bacterie opgelopen. Toen, die dag in Leiden, had ik ook oxycodon op, het ging niet helemaal goed. Het kwam echt door de drank en ik moest aan mijn vader denken.'
Op hoek gepakt
'En de fles drank die u stal heeft daar ook alles mee te maken?', vraagt de rechter door. Omar knikt en snikt weer. 'Ik pakte de drank en liep naar buiten. Op de hoek hebben ze me gepakt. Ik heb sorry gezegd en ze hebben de fles teruggepakt. Normaal ben ik echt niet zo, ik zie mezelf daarin ook niet terug.'
De rechter laat hem nog weten dat de restauranteigenaar geen schadevergoeding vraagt. 'U zou wel een dreigende houding hebben aangenomen, maar daarvan is ook geen zaak gemaakt', zegt de rechter. 'Hoe gaat het nu met u?'
Af en toe een uitschieter
Beter, zegt Omar. 'Ik drink niet zoveel meer. Bij Brijder heb ik hulp van een psychiater en psycholoog en ik krijg medicijnen om te kunnen slapen. Af en toe heb ik wel een uitschieter. Maar ik heb ook hulp gezocht bij een wijkagent. En ik heb nu wel eindelijk leuk werk gekregen. Ik kreeg ook de ene afwijzing na de ander', zegt Omar nog.
'Dat is mooi', reageert de rechter. De reclassering concludeert volgens hem wel dat er op de lange termijn 'iets nodig is om het plegen van delicten te stoppen'. 'U zou meer vaardigheden nodig hebben om tegen druk bestand te zijn en negatieve emoties zoals het overlijden van uw vader en afwijzingen', zegt de rechter. Omar geeft aan dat ook graag te willen.
Zeventig uur taakstraf
De officier van justitie eist zeventig uur taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, plus dat hij akkoord gaat met de hulp die de reclassering biedt. 'Er is geen aangifte van gedaan, maar medewerkers van het restaurant waren ook wel angstig toen u de fles drank stal. U zei ook nog "ik ga je steken". Dat is wel heel kwalijk. Er is een flinke stok achter de deur nodig.'
De advocaat van Omar zegt blij te zijn dat de officier van justitie geen onvoorwaardelijke gevangenisstraf eist. 'Ik kan het niet goedpraten, maar er zit een verhaal achter. Zo is het leven zullen we maar zeggen en ik hoop dat hij het beter heeft in de toekomst', zegt hij nog over Omar.
'Ga ik doen'
Omar sluit zich hierbij aan. De rechter zegt de eis van de officier van justitie te volgen. 'Ik hoop dat dit motiverend genoeg is om met de reclassering aan de slag te gaan. Ik denk dat u gewoon heel hard aan uzelf moet werken', zegt de rechter nog. 'Ga ik doen', reageert Omar.
De naam van Omar is vanwege de privacy gefingeerd.