Mark Rutte: 'Ik had eerder moeten stoppen'

Mark Rutte in Spuigasten
Mark Rutte in Spuigasten © ANP
DEN HAAG - Mark Rutte is te lang blijven zitten als minister-president. Dat zei hij zaterdagmorgen zelf tijdens het programma Spuigasten van Den Haag FM. 'Ik vind zelf ook dat ik eerder had moeten stoppen', zei de demissionair premier. Een van de redenen daarvoor is dat hij zelf vindt dat als je twintig jaar in de politiek zit, de ‘effectiviteit' vermindert.
De huidige VVD-leider Dilan Yesilgöz zei zaterdagmorgen in een interview met AD dat zij vindt dat Rutte na de coronacrisis had moeten stoppen. Op de vraag van presentator Ron Fresen of hij dat met haar eens is, antwoordt Rutte 'ja'.
De demissionair premier zegt ook dat hij de laatste tijd heeft nagedacht over de vraag of hij eerder had moeten vertrekken. Hij is tot de conclusie gekomen dat dit inderdaad het geval is. Hij wijst erop dat hij op dit moment twee decennia actief is in de politiek. 'En als je het zo lang doet, is het lastig om tegen de kiezers te zeggen: ik ben nog fris en fruitig.' Dat terwijl hij zelf ook erkent dat de 'effectiviteit' na al die tijd afneemt. Bovendien signaleert hij ook zelf dat de 'gunfactor' richting de VVD en hemzelf een beetje was verdwenen.
Mark Rutte legt uit waarom hij eerder had moeten stoppen als premier
Rutte vertelt ook dat hij om zijn werk goed te kunnen blijven doen, gezonder is gaan eten en meer aan sport is gaan doen. Toch blijft het zwaar, zegt hij. 'Je moet de hele dag aanstaan. En vaak besluiten nemen op basis van onvoldoende informatie.'
Verder speelt ook mee dat hij op dit moment nog het enige kabinetslid is dat al zo lang actief is. Dus blijven ook alle grote dingen die mis zijn gegaan -de gaswinning in Groningen, de toeslagenaffaire- aan hem kleven. Verder moet je als politicus naar mate de jaren voortschrijden ook steeds meer compromissen sluiten. 'Dat is ten koste gegaan van het profiel van mijn club', erkent hij.
Rutte werd geïnterviewd door Ron Fresen
Rutte werd geïnterviewd door Ron Fresen © ANP
Het besef dat hij eigenlijk al had moeten stoppen, kwam achteraf. Want op het moment zelf zijn er altijd redenen om door te gaan, zegt de premier. 'Er zijn altijd argumenten waarom het niet zonder jou kan.' Met zijn opvolger Yesilgöz gaat dat niet meer gebeuren, zei Rutte. 'Zij is echt uit ander hout gesneden. Die gaat niet zo ver als ik gegaan ben.'
Rutte sluit niet uit dat hij na de verkiezingen een internationale baan aanneemt. De oorlog in Oekraïne heeft hem aan het denken gezet of hij toch niet verder moet gaan. 'Zou het op me afrollen, dan zeg ik zeker ja', zegt hij.

Bijna 13 jaar premier

Op 10 juli kondigde Rutte aan het begin van het debat over de val van het kabinet zijn vertrek uit de politiek aan. Rutte is bijna 13 jaar premier van Nederland en 17 jaar politiek leider van de VVD. Hij blijft aan als demissionair premier tot er een nieuw kabinet is.