Macabere taferelen tijdens Halloween: 'Patiënt helaas overleden'

Chirurgische ingreep tijdens Halloween in Zoetermeer
Chirurgische ingreep tijdens Halloween in Zoetermeer © Omroep West
ZOETERMEER - Het zijn de engste dagen van het jaar, de dagen rond Halloween. Angstaanjagend verklede mensen proberen je de stuipen op het lijf te jagen. Zoals in Gouda, waar ruim honderd kinderen en ouders zaterdagavond tijdens een lampionnenoptocht werden opgeschrikt door een horrorclown, compleet met licht- en vuurwerkshow. In Zoetermeer zijn hele straten omgetoverd tot halloweendoolhoven en horrorziekenhuizen.
Vriendinnen Rowan en River (7) zijn verkleed als Wednesday, een personage uit de Addams Family. De meisjes lopen met een bleke kleur op hun gezicht en zwartomrande ogen mee met de lampionnentocht die start bij kinderboerderij De Goudse Hofsteden. Ze kennen het personage uit de Addams Family van TikTok. Het meisje heeft een fascinatie met de dood en alles wat macaber is. 
Rowan en River lijken met hun zwarte truitjes en identieke witte kraagjes wel een tweeling. Volledig opgaand in hun rol kijken ze dreigend in de camera.
Vijftien kilometer verderop aan de Peggekade in Zoetermeer gaat het er minder kindvriendelijk aan toe. 'Vanaf half acht lig ik in de kist en gaan alle remmen los,' vertelt Pim vanuit een doodskist die hij omhoog tilt als er mensen binnenkomen. Dat menigeen met het hart in de keel gillend verder loopt is 'precies de bedoeling', zegt hij zichtbaar geamuseerd terwijl hij in de kist ligt.
Niet schrikken! In deze video word je meegenomen in de sferen van Halloween:
Gillen en griezelen in Zoetermeer
De hele buurt is uitgelopen om een bezoek te brengen aan het griezelfestijn. Buiten staat een rij van zeker vijftien mensen die schoorvoetend naar binnen lopen. Met zeven buurmannen heeft horrorclown Pim in een aantal weken het halloweendoolhof gerealiseerd. Ze dingen mee met de Street Award 2023, die is uitgeschreven door Halloweenstad Zoetermeer.

'Patiënt overleden'

In de Breuerlijn, een straat een eindje verderop, is het thema ziekenhuis. Mark houdt in chirugenuniform aan het begin van de straat de wacht met een mes en een scalpel in zijn hand.
'De operatie is geslaagd maar de patiënt is helaas overleden', zegt hij over een doods figuur met lichtknipperende ogen die op zijn operatietafel ligt. Even verderop is een heuse operatiekamer waar zombiechirurgen Roodkapje uit een wolf proberen te halen.
De straat is omgetoverd tot een macaber ziekenhuis
De straat is omgetoverd tot een macaber ziekenhuis © Omroep West
Monica Lauwsberg bezoekt de verschillende straten als jurylid van de straatverkiezing. 'Ik denk wel dat ze kans maken. Het is een leuk thema en er zaten goede schrikmomenten tussen.' Dinsdagavond 31 oktober, als het echt Halloween is, wordt bekend wie de Halloween Street Award heeft gewonnen.
'Hoeveel geld we hieraan uitgeven weet ik niet, maar het gaat om honderden euro's', vertelt chirurg Mark over alle Tikkies die de afgelopen week in de app geslingerd werden. Wie er dinsdagavond met de bon van 250 euro vandoor gaat is dan ook nog even spannend. Deze mag namelijk besteed worden aan nieuwe Halloweendecoraties voor volgend jaar.