Meisje dat Haagse snackbarhouder doodstak trekt hoger beroep in: 'Hele opluchting'

Wei en zijn vrouw in hun cafetaria
Wei en zijn vrouw in hun cafetaria © Familie
DEN HAAG - Het hoger beroep in de rechtszaak van de moord op de Haagse snackbarhouder wordt niet doorgezet. Dat heeft de advocaat van het 15-jarige meisje dat Wei Chen doodstak aan Omroep West laten weten.
Het meisje kreeg op 12 oktober één jaar jeugddetentie en een PIJ-maatregel, beter bekend als jeugd-tbs, opgelegd. Dat is in Nederland de maximumstraf voor een 15-jarige.
Aanvankelijk gaf haar advocaat, Hennie Van Eeuwijk, aan in beroep te gaan tegen de straf, maar nog niet te weten of het hoger beroep doorgezet zou worden. Waarom het beroep ingetrokken wordt wil Van Eeuwijk niet zeggen.

Nabestaanden zijn blij

De nabestaanden van Wei Chen zijn blij dat het beroep niet doorgaat. 'Het is voor de nabestaanden een hele opluchting als de strafzaak hiermee definitief tot een einde komt', laat hun advocaat Sebas Diekstra weten.
Snackbarhouder Wei Chen werd op 27 januari van dit jaar doodgestoken op het Dr. H.E. Van Geldererf in Houtwijk in Den Haag. Vlak daarvoor werden hij en zijn vrouw geslagen en geschopt door de drie tieners. Dat gebeurde na een ruzie op de parkeerplaats bij een supermarkt.
'De straf is sowieso te licht, het is echt niks. Mijn liefste man en de beste vader van mijn kinderen zal nooit meer terugkomen. De pijn zit zo diep.' Kijk hieronder de emotionele reactie van Xiao, de vrouw van Wei Chen, terug:
Vrouw van doodgestoken snackbareigenaar in tranen na rechtszaak
De twee mededaders, de 17-jarige broer en een 17-jarige vriendin van het meisje dat Wei Chen doodstak, gaven eerder al aan niet in beroep te gaan tegen hun straf. Zij kregen respectievelijk een halfjaar en tien maanden jeugddetentie opgelegd, allebei met jeugd-TBS.
Volgens advocaat Sander Rens, die het 17-jarige meisje bijstaat, omdat het haar niet veel zou brengen. 'Ze berust er in, wil door kunnen en aan de behandeling beginnen. Een hoger beroep zou betekenen dat ze mogelijk nog wel een jaar in voorarrest zou zitten en die tijd gaat niet van de jeugd-tbs af.'
Met het intrekken van het hoger beroep is de zaak nu definitief afgerond.