Storm Ciarán | Boom waait op voetganger - Schade aan auto's door bomen en glasplaten

De boom die op een auto aan de Tak van Poortvlietstraat in Den Haag is gevallen
De boom die op een auto aan de Tak van Poortvlietstraat in Den Haag is gevallen © Regio15
REGIO - Storm Ciarán trok donderdag over Nederland en onze regio. Met als gevolg kilometerslange files, problemen op het spoor en gevaar op straat. Bijna de hele dag gold code oranje. Inmiddels heeft het KNMI dit ingetrokken. Lees hier terug hoe de dag in de regio is verlopen.
Het belangrijkste nieuws van donderdag:
  • Boom waait omver en valt op voetganger
  • Tientallen meldingen van stormschade
  • Veel uitval openbaar vervoer
  • IJsselkering dicht vanwege hoogwater
  • Rest van de dag storing telefoon meldkamer

18.45 uur: Code oranje beëindigd

Het KNMI heeft code oranje voor de provincie Zuid-Holland ingetrokken. Wel wordt er nog gewaarschuwd voor harde windstoten. Code geel is daarom nog wel van kracht. In het kustgebied zijn zware windstoten tot vrijdagochtend mogelijk.

17.05 uur: Tram ontspoord

Op de kruising van de Loosduinseweg met de Tripstraat in Den Haag is een tram ontspoord. De wielen zijn net buiten de rails beland. Het gaat om tramlijn 6. Op de kruising van de Volendamlaan en de Leyweg strandde niet veel later ook een tram door een boom op het spoor.
De ontspoorde tram in Den Haag
De ontspoorde tram in Den Haag © Omroep West

17.00 uur: Boom valt bovenop auto's

Ook in de Tak van Poortvlietstraat in Den Haag is een boom op auto's gewaaid. Meerdere voertuigen zijn beschadigd door de omgevallen boom.

16.45 uur: Hollandsche IJsselkering gaat dicht wegens hoogwater

De Hollandsche IJsselkering bij Krimpen aan den IJssel gaat vrijdagmorgen rond 2.30 uur dicht wegens hoge waterstanden. Die worden veroorzaakt door storm op zee. Rijkswaterstaat verwacht dat de stormvloedkering vrijdagmorgen om 11.30 uur weer geopend kan worden.
De Hollandsche IJsselkering is de oudste stormvloedkering van Nederland. Het was in 1958 het eerste voltooide deltawerk na de Watersnoodramp van 1953. De kering beschermt het laagstgelegen gebied van Nederland en de Randstad die daarachter ligt. Als de schuiven open zijn kunnen schepen er gewoon onderdoor varen.
Het is de eerste keer in dit stormseizoen dat de kering sluit. De Hollandsche IJsselkering gaat meestal enkele keren per stormseizoen dicht.

16.30 uur: Geen treinen Leiden - Alphen

Tussen Leiden en Alphen aan den Rijn hebben van 15.00 tot 16.30 uur geen treinen gereden. De bovenleiding was beschadigd. Inmiddels is de dienstregeling hervat.

16.20 uur: Boom valt om tegen flat

Een grote boom is omgewaaid en tegen een flat terechtgekomen in Leiden. De boom kwam tegen de gevel en een balkon aan. Iedereen is ongedeerd gebleven.
De boom is omgewaaid tegen een flat aan de Spaarnestraat in Leiden
De boom is omgewaaid tegen een flat aan de Spaarnestraat in Leiden © MediaTV

16.00 uur: Tak waait op dak tram RandstadRail

Een afgebroken boomtak is op het dak van een tram van RandstadRail gevallen. De klap wordt gebroken door de bovenleiding. De boomtak blokkeert beide spoorbomen vlakbij winkelcentrum De Leyens in Zoetermeer. Vervoersbedrijf HTM kan niks zeggen over de inzittenden van de tramlijn 3.
Ook op andere plekken, zoals de Medemblikstraat in Den Haag en de Delftweg in Rijswijk, zijn bovenleidingen beschadigd door omgewaaide bomen of afgebroken takken. Meerdere trams kunnen daarom op dit moment niet rijden.
Deze boom stremt het tramverkeer bij de Haagse Medemblikstraat
Deze boom stremt het tramverkeer bij de Haagse Medemblikstraat © Omroep West

15.50 uur: Boomtak valt op voorbijrijdende Tesla

Een boomtak is afgebroken op de Korteraarseweg in Aarlanderveen en op een voorbijrijdende auto beland. De rode Tesla is zwaar beschadigd. Het dak ligt in puin. De bestuurder raakte niet gewond.
De schade aan de Tesla in Aarlanderveen
De schade aan de Tesla in Aarlanderveen © MediaTV

15.45 uur: Lange file op A12 vanwege omgewaaide bomen

Langs de A12 bij Nieuwerbrug zijn bomen omgewaaid. Twee rijstroken zijn dicht met een kilometerslange file tot gevolg.

15.00 uur: Opvang open voor dak- en thuislozen

Dak- en thuislozen kunnen donderdagavond, -nacht en vrijdagochtend terecht in de winterkoudeopvang in Den Haag. 'De weersomstandigheden zijn aan de kust zodanig dat het medisch niet verantwoord is om buiten te slapen. De opvang is bedoeld voor dak- en thuisloze mensen die niet in staat zijn om bij de aanhoudende storm zelf onderdak te vinden', zegt de gemeente.
De opvanglocatie is gevestigd in een leegstaand schoolgebouw aan de Rooseboomstraat. De accommodatie is open van donderdag 18.00 tot vrijdag 10.00 uur. 'De opvang biedt een avondmaaltijd, douche, slaapplaats en een ontbijt de volgende ochtend. Daarnaast is er zorg, begeleiding en beveiliging aanwezig', aldus de gemeente.

14.50 uur: Glasplaten tramhalte vliegen door lucht

Meerdere glasplaten van een tramhalte aan het De Savornin Lohmanplein in Den Haag zijn losgeraakt en door de weg gevlogen. Eén plaat kwam op een voorbijrijdende auto terecht. Het dak en de voorruit zijn beschadigd. De bestuurder is door een hulpverlener nagekeken.
De schade aan de auto op het De Savornin Lohmanplein
De schade aan de auto op het De Savornin Lohmanplein © Regio15

14.30 uur: Eén gewonde door storm

Tot halverwege de middag is één persoon gewond geraakt als gevolg van storm Ciarán in de regio Haaglanden. Dat meldt de brandweer. Het gaat om de vrouw die rond het middaguur onder een omgewaaide boom terecht kwam. Ze is gewond geraakt aan haar been.
Verder is er volgens de brandweer in de regio Haaglanden alleen materiele schade. Veiligheidsregio Hollands Midden heeft nog geen update gegeven.
Dit is de omgewaaide boom die op de vrouw terecht kwam:
Boom waait op voetganger

13.50 uur: Storing legt telefonie meldkamer plat

In verband met een storing op de meldkamer in Den Haag is het 0900-0904 nummer vandaag niet bereikbaar in de regio's Haaglanden en Hollands Midden. Dat melden de hulpdiensten. Het noodnummer 112 is wél normaal bereikbaar.
Wanneer bel je?
  • Naar 0900-0904 kunnen mensen normaliter bellen als een boom dreigt om te vallen op de openbare weg, dakpannen wegwaaien of gevelplaten losraken.
  • Hulpdiensten willen dat de gemeente gebeld wordt als een boom omvalt in de berm.
  • Als een boom omvalt in je tuin, moeten bewoners dat zelf regelen
  • Bij acuut gevaar, zoals instortingsgevaar of als er slachtoffers zijn, kan 112 gebeld worden.

13.30 uur: Grote takken breken af en bomen vallen om

In heel de regio rukt de brandweer uit als gevolg van stormschade. Onder meer in Rijswijk, waar op de Lange Dreef een boomtak is afgebroken en op een geparkeerde auto is gevallen. Niemand raakte gewond.
Langs de Jacob Catslaan in Leiden is een grote tak van een boom afgebroken. Het meterslange gevaarte is op een grasveld terechtgekomen. Op de Van Alkemadelaan in Den Haag is een boom omver gewaaid en op de weg gevallen, zonder iemand te raken.
De schade aan een busje aan de Neuhuyskade in Den Haag
De schade aan een busje aan de Neuhuyskade in Den Haag © District8
Aan de Neuhuyskade in Den Haag is een boom omgewaaid en zijn takken afgebroken. Een busje en fiets zijn beschadigd geraakt. De 's-Gravesandeweg in Wassenaar is afgesloten geweest omdat een zware boomtak dreigde af te breken. Dat gevaar is geweken, nu de gemeente de tak gesnoeid heeft.
Een afgebroken boom is op een auto aan de Jacob van Lennepkade in Gouda gevallen. Even verderop in Gouda, aan de Westerkade, viel een afgebroken tak op een auto. Aan de Dotterbloem in Den Haag viel ook een boom op een auto.
Boom omgevallen in de Haagse wijk Ypenburg (Brasserhoutweg)
Boom omgevallen in de Haagse wijk Ypenburg (Brasserhoutweg) © Omroep West
Vanuit Naaldwijk (Monnikenlaan, Kleine Woerdlaan), Maasdijk (Prins Willem-Alexanderstraat), Oegstgeest (Lange Voort, Ommevoort), Den Haag (Laan van Nieuw-Oost Indië, Brasserhoutweg, Marie Heinenweg, Laan van Eik en Duinen, Johan de Wittlaan), Leiden (Cronesteyn, Heidezegge), Alphen aan den Rijn (Paradijslaan), Katwijk (Schelpendam), Delft (Tibetstraat, Pijperring) en Pijnacker (Goudenregensingel) zijn ook meldingen binnengekomen van afgebroken en op straat terechtgekomen boomtakken.

13.00 uur: Boom waait op bovenleiding tram

Een boom is op de bovenleiding van de trambaan op de Margaretha van Hennebergweg (Loosduinen) in Den Haag terechtgekomen. Tramlijn 2 moest volgens een woordvoerder van HTM enige tijd omrijden. Inmiddels is de dienstregeling weer hervat.
Ook de grasmat is omhoog gekomen
Ook de grasmat is omhoog gekomen © Omroep West

12.40 uur: 'Wees alert op bruggen, viaducten en bij bomen'

'Op bruggen, viaducten en fly-overs kun je een extra klap wind verwachten. Daarnaast kunnen door de windstoten bijvoorbeeld takken of voorwerpen op de weg terechtkomen. Wees dan ook extra alert onderweg', waarschuwt Rijkswaterstaat.
Tips van Rijkswaterstaat voor weggebruikers:
  • Houd extra afstand tot je voorligger.
  • Houd rekening met (krachtige) windstoten. Door een windvlaag kan jouw auto, maar ook een ander voertuig, naar een andere rijstrook worden gedrukt.
  • Door windstoten kan er van alles op de weg waaien. Wees hier bedacht op, en ook op plotselinge remacties of uitwijkmanoeuvres van je voorligger.
  • Voertuigen met (lege) aanhanger, vrachtwagens zonder lading, caravans en motorrijders zijn extra kwetsbaar bij harde wind. Het kan verstandig zijn de reis uit te stellen.

12.00 uur: Boom waait omver en valt op voetganger

Op de Volendamlaan in Den Haag is aan het einde van de ochtend een boom omgewaaid en bovenop een vrouw gevallen. Dat gebeurde op een zebrapad ter hoogte van het kruispunt met de Medemblikstraat.
Ambulancemedewerkers, brandweerlieden en politieagenten kwamen ter plaatse. Ook vloog een traumahelikopter naar het Haagse stadsdeel Escamp. Het slachtoffer is volgens de politie gewond geraakt aan haar been en vervoerd naar het ziekenhuis.
Dit is de omgewaaide boom die op een vrouw terecht kwam:
Boom waait op voetganger

11.45 uur: 'Mijd indien mogelijk de trein'

NS-topman Wouter Koolmees raadt reizigers aan de trein donderdag indien mogelijk te mijden vanwege de storm Ciarán. Dat zei hij op NPO Radio 1. 'Als het niet per se hoeft, ga niet', aldus Koolmees, waarbij hij aansluit bij het eerdere advies van de ANWB. Ook adviseert hij reizigers goed de informatie in de NS-app in de gaten te houden. 'De kern van de storm komt pas in de loop van de middag.'

11.20 uur: Faculteit universiteit schrapt tentamens

De faculteit Geesteswetenschappen van Universiteit Leiden schrapt vanaf 13.00 uur 'alle vormen van fysiek onderwijs'. Ook tentamens gaan niet door. Eerder meldde Omroep West dat dit voor alle faculteiten zou gelden, maar dat is niet het geval.
Hogeschool Leiden zegt dat de lessen en toetsen vooralsnog doorgaan. Haagse Hogeschool informeert studenten per e-mail als lessen en examens geannuleerd worden. TU Delft heeft niets bekendgemaakt.
Een aantal mbo's, middelbare en basisscholen in de regio zegt leerlingen vandaag eerder naar huis te laten gaan.

11.00 uur: Code oranje geldt vanaf nu: wat is het gevaar en wanneer bel je 112?

10.15 uur: Middag- en avondvluchten Transavia geschrapt

Bovenop de gisteravond al aangekondigde vluchten die geschrapt worden vanaf Rotterdam The Hague Airport, zullen nog eens vijf vliegtuigen niet vertrekken. Het gaat om vier vluchten in de middag en één 's avonds. Alleen de vluchten van British Airways naar Londen vertrekken vanmiddag en vanavond (vooralsnog).
Dit zijn de nieuwe geannuleerde vertrekkende vluchten:
  • 15.25 uur: Transavia HV5591 naar Al-Hoceima
  • 15.40 uur: Transavia HV6037 naar Rome
  • 16.00 uur: Transavia HV5023 naar Malaga
  • 16.55 uur: Transavia HV5051 naar Alicante
  • 18.40 uur: Transavia HV6961 naar Edinburgh
Het vertrek van vliegtuigen is niet het probleem. Dat is het landen. 'Als er een windvlaag onder je vlak komt vlak voor het landen, is dat gevaarlijk', zegt een woordvoerder van Rotterdam The Hague Airport. 'Het stijgen gaat goed, ook als er felle wind is. Elke vlucht die vertrekt, moet ook terugkomen. En dat lukt niet. Daarom worden ze geschrapt.'
Dit zijn de nieuwe geannuleerde aankomende vluchten:
  • 21.00 uur: Transavia HV6038 uit Rome
  • 22.10 uur: Transavia HV6962 uit Edinburgh
  • 22.20 uur: Transavia HV5592 uit Al-Hoceima
  • 22.45 uur: Transavia HV5052 uit Alicante

9.50 uur: Lichtjesavonden en fietslichtjesparade afgelast

Het is vandaag Allerzielen. Op veel begraafplaatsen in Nederland kan vanavond, komende zaterdag of deze hele week een kaarsje aangestoken ter nagedachtenis aan overleden dierbaren. Onder meer in Alphen aan den Rijn en Leimuiden gaat de herdenking vanavond niet door vanwege de weersomstandigheden.
Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Het wordt gevierd op 2 november, de dag na Allerheiligen. Met Allerzielen worden de overledenen herdacht en wordt een requiemmis opgedragen.
Ook de Haagse Fietslichtjesparade gaat niet door. Het evenement is verplaatst naar 16 november. Tijdens de parade fietsen mensen met lampionnen door de binnenstad van Den Haag. Ook is er muziek.

9.15 uur: Vissers dag eerder teruggekomen van zee

'Normaal komen we vrijdagochtend binnen, nu een dag eerder', vertelt Peter Tanis. Vissersboten keren donderdagochtend terug in de haven. 'Toen we vertrokken was het nog goed te doen op de Noordzee met golven van twee meter hoog. Maar aan het einde van de ochtend zullen die 4,5 meter hoog zijn.'
Is het dan nog verantwoord om te varen? 'Wat is verantwoord? Als zich geen gekke dingen voordoen en je kunt netten uitzetten, dan kan het. Maar als er iets opkomt, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Op zo'n moment staan er mensen aan het hek. Dan is de kracht van het water groot.'
Peter Tanis (r) met zijn boot in de Scheveningse haven
Peter Tanis (r) met zijn boot in de Scheveningse haven © Omroep West

8.45 uur: ProRail zet extra materieel en personeel in

ProRail zet vandaag extra sleepvoertuigen en personeel op het spoor in vanwege storm Ciarán. ProRail zet een extra wegsleeplocomotief in voor als treinen door het slechte weer stranden op het spoor. Ook heeft het zogeheten Unimogs tot zijn beschikking. Dat zijn een soort kleine vrachtwagens die op het spoor kunnen rijden om treinen weg te slepen.
De Unimogs kunnen pas sinds 1 oktober gebruikt worden, omdat er een speciale training nodig is om de voertuigen te besturen. Een woordvoerder zegt dat ProRail ook genoeg bestuurders klaar heeft staan voor donderdag. Ook wordt er op een aantal plekken extra personeel ingezet om eventuele storingen af te handelen. Vooralsnog lijkt de verwachte storm geen invloed te hebben op de dienstregeling, laat de NS weten.
Zo ziet de Unimog eruit
Zo ziet de Unimog eruit © ProRail

8.25 uur: Rustige ochtendspits

De donderdagochtendspits is rustig verlopen. Er staat een aantal files rond 8.15 uur, de piek van de ochtend, in de regio. De grootste drukte wordt door Rijkswaterstaat tijdens de avondspits verwacht.
  • A4: Den Haag-Zuid - Den Haag-Ypenburg (3 kilometer, 3 minuten extra reistijd)
  • A4: Den Haag-Zuid - Rotterdam-Kethelplein (4 kilometer, 3 minuten extra reistijd)
  • A20: Gouda - Nieuwerkerk aan den IJssel (3 kilometer, 4 minuten extra reistijd)
  • A44: Leiden - Wassenaar (2 kilometer, 5 minuten)

8.15 uur: 'Zee Scheveningen is nog rustig'

Omstreeks acht uur 's ochtends is de Noordzee 'strak' ter hoogte van het Zuiderstrand van Scheveningen. Twee mensen komen net het water uitgelopen. 'Wij gaan elke ochtend de zee in. Het valt nu mee hoe ruig de zee is', vertelt een vrouw.
De man met wie ze is beaamt dat. 'Het water is heel rustig en er staat bijna geen stroming. Ik denk dat het vanmiddag wel anders zal zijn.'
Het aangezicht op donderdagochtend rond 8.00 uur
Het aangezicht op donderdagochtend rond 8.00 uur © Omroep West

8.00 uur: Vluchten geannuleerd vanaf en naar Rotterdam The Hague Airport

Rotterdam The Hague Airport waarschuwt voor problemen donderdag als gevolg van storm Ciarán. Door de harde wind die verwacht wordt, zijn enkele vluchten van Transavia geannuleerd. De luchtvaartmaatschappij besluit om in ieder geval de vluchten in de ochtend te schrappen.
De volgende vertrekkende vluchten zijn geannuleerd:
  • 7.00 uur: Transavia HV5053 naar Alicante
  • 7.15 uur: Transavia HV6093 naar Faro
  • 7.25 uur: Transavia HV5243 naar Lissabon
  • 7.30 uur: Transavia HV5021 naar Malaga
  • 7.35 uur: Transavia HV5005 naar Milaan - Bergamo
  • 8.00 uur: German Airways ZQ141 naar Rome - Ciampino
  • 12.45 uur: Transavia HV6063 naar Barcelona
De volgende aankomende vluchten zijn geannuleerd:
  • 11.35 uur: Transavia HV5006 uit Milaan - Bergamo
  • 12.50 uur: Transavia HV5054 uit Alicante
  • 13.50 uur: Transavia HV5244 uit Lissabon
  • 14.00 uur: Transavia HV6094 uit Faro
  • 14.05 uur: Transavia HV5022 uit Malaga
  • 17.45 uur: Transavia HV6064 uit Barcelona
KLM schrapt donderdag vanaf het begin van de middag, tot het einde van de dag, alle aankomende en vertrekkende vluchten op Schiphol. De luchtvaartmaatschappij heeft dat besluit genomen omdat 'de verwachte windkracht 9 in combinatie met windstoten van 95 tot 110 kilometer per uur tot onveilige situaties kunnen leiden op het platform'. Getroffen passagiers worden omgeboekt naar andere vluchten of krijgen hun geld terug, aldus KLM.

7.30 uur: Extra drukke avondspits verwacht

'We verwachten donderdag een zeer zware avondspits', zegt Rijkswaterstaat. 'Slechte weersomstandigheden zorgen altijd voor meer files. Zo houden weggebruikers meer afstand tot hun voorligger. Dat is goed voor de veiligheid, maar er past wel minder verkeer op de weg. Dit kan leiden tot langere files.'
'Daarnaast is afgelopen zondag de wintertijd ingegaan. Voor weggebruikers kan het nog even wennen zijn om in het donker te rijden. Ook dan houden weggebruikers meer afstand', vertelt een woordvoerder. 'Eerder deze week zagen we al een drukker verkeersbeeld. Zo stond er dinsdagavond 601 kilometer file op de rijkswegen. Dat is veel meer dan voorgaande weken.'

6.50 uur: Code rood in andere landen, waarom niet in Nederland?

In Frankrijk en Spanje is code rood afgekondigd voor deze storm. En in Noord-Ierland, waar eerder al flinke overstromingen waren, maken ze zich ook zorgen. Moeten wij dat ook niet doen? 'Wij zitten net aan de flank. Bij Frankrijk en Spanje komt het dichterbij dan bij ons', legt Omroep West-weerman Huub Mizee uit.
'En de Britse eilanden hebben al veel regenval gehad en daar komt nu nog meer bij, daarom is dat een probleem, maar daar is bij ons geen sprake van', stelt de weerman gerust. 'Voorlopig is code geel voor ons van belang.' En zo lijkt het ook te blijven.
Ook Engeland kampt met overstromingen als gevolg van storm Ciarán
Ook Engeland kampt met overstromingen als gevolg van storm Ciarán © EPA/Adam Vaughan

6.30 uur: 'Kan vervelend zijn tijdens ochtendspits'

Voor Zuid-Holland is code oranje afgegeven door weerinstituut KNMI vanaf 11.00 uur. Maar ook daarvoor kan het al hard waaien, waarschuwt weerman Huub Mizee van Omroep West. 'Dat kan vervelend zijn tijdens de ochtendspits.' Met de regen lijkt het nog mee te vallen, al denkt Mizee dat het niet helemaal droog zal zijn. 'Dus er is sowieso overlast voor het verkeer.'