Opnieuw extra geld voor Den Haag Zuidwest, tientallen miljoenen vanuit Rijk en gemeente

Veel woningen in Den Haag Zuidwest verkeren in slechte staat
Veel woningen in Den Haag Zuidwest verkeren in slechte staat © ANP
DEN HAAG - Er komen opnieuw tientallen miljoenen voor Den Haag Zuidwest, de wijk die al jaren wordt geteisterd door armoede en huizen die in slechte staat verkeren. Er is een extra deal gesloten met het Rijk, waardoor er 49 miljoen euro naar de wijk gaat om de komende jaren orde op zaken te stellen.
Wethouder Martijn Balster (PvdA, wonen) is 'erg blij' met de nieuwe deal. De gemeente krijgt 18 miljoen euro van het Rijk, de andere 31 miljoen wordt door de gemeente en andere partners aangevuld.
Door de nieuwe deal blijven de ontmoetingsplekken in de wijk ook de komende vier jaar geld krijgen en moeten er volgens de gemeente extra ontmoetingsplekken bij komen. Ook wordt bijvoorbeeld geïnvesteerd in gratis peuteropvang en het aanbieden van gezonde maaltijden.

'Nieuwe toekomst'

Het stadsbestuur wil Zuidwest al langer een 'nieuwe toekomst' geven. De wijk kampt al jaren met problemen als armoede en slechte huizen. Daarnaast zijn veel mensen in de wijk werkloos en staat de gezondheid van de bewoners onder druk.
'Met deze extra investering laten we zien dat we de bewoners in Zuidwest blijven steunen', vertelt wethouder Balster over de deal. 'Echt herstel van het gebied vergt een lange adem. Gelukkig kunnen we de komende vier jaar doorgaan met wat tijdens de eerste deal in gang is gezet.'
Luchtfoto van Den Haag Zuidwest
Luchtfoto van Den Haag Zuidwest © ANP
De tweede smak geld is onderdeel van het Nationaal Programma Zuidwest. Dat is een twintigjarig programma om de zaken in de Haagse wijk te verbeteren. De wijk is de afgelopen tijd flink achteruit gegaan, dat wil de gemeente nu stoppen met dit programma.
Er komt nu de komende vier jaar geld beschikbaar om de brede welvaart in de wijk te verbeteren. Daarbij wordt vooral ingezet op de sociale verbinding en op de aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt.

Ingrijpende plannen

Op het gebied van wonen heeft de gemeente voor de komende vier jaar ingrijpende plannen voor de wijk. In totaal worden de komende twintig jaar 25.000 woningen vernieuwd.
Hiervan staan 8500 huizen op de lijst voor renovatie en 6500 woningen gaan tegen de vlakte voor nieuwe woningen. Bovendien komen er 10.000 extra huizen bij in Zuidwest.