OM vindt straffen voor brute vergisontvoering te laag en gaat in hoger beroep

REGIO - Het Openbaar Ministerie legt zich niet neer bij de uitspraak in de zaak over de brute 'vergisontvoering', waarbij de rechtbank celstraffen oplegde van twaalf maanden tot drie jaar én twee verdachten vrijsprak. Een woordvoerder laat weten dat het OM in hoger beroep gaat. Het slachtoffer werd in 2021 ontvoerd vanuit het Noord-Hollandse Cruquius, omdat hij cocaïne zou hebben gestolen. Hij werd vastgehouden in een garagebox in Gouda en later overgebracht naar een loods in Delft.
In totaal zijn er tien verdachten in deze zaak. Een van hen is nog voortvluchtig. Het OM eiste tegen negen verdachten gevangenisstraffen tussen de zes maanden en vijf jaar. Tegen de voortvluchtige verdachte werd zeven jaar cel geëist.
Zes van de tien verdachten kregen van de rechtbank drie jaar cel. Twee andere kregen twee jaar opgelegd, omdat zij een kleinere rol hadden bij de ontvoering. Nog twee anderen werden zelfs vrijgesproken, waaronder de voortvluchtige verdachte waar zeven jaar cel tegen was geëist.
Hoger beroep tegen alle veroordelingen
'Het OM kan zich niet vinden in de opgelegde straffen', zegt de woordvoerder. Het OM gaat tegen alle opgelegde straffen in hoger beroep. Zo is het OM het niet eens met de vrijspraak in de zaak van voortvluchtige Mohand G. (44) uit Brussel. Hij kreeg alleen twaalf maanden celstraf in een andere zaak: een poging tot afpersing en bedreiging.
Ook een van de verdachten heeft hoger beroep aangetekend. Dat is de 33-jarige Ferhat Y., die voor de ontvoering drie jaar cel kreeg opgelegd.
Verkeerde persoon ontvoerd
De zaak draait om een gewelddadige ontvoering van een destijds 56-jarige man uit Hoofddorp. Het slachtoffer werd op 5 augustus 2021 met gestolen auto's klemgereden in de buurt van de woonboulevard in Cruquius.
Onder bedreiging van een vuurwapen is hij met geweld in een bestelbus geduwd. Hij werd vastgetapet en geschopt en geslagen. Zijn ontvoerders zeiden dat hij cocaïne zou hebben gestolen, maar bleken zich daarin te hebben vergist.
Zes dagen vastgehouden
De man werd eerst vastgehouden in een garagebox in Gouda. Hier zijn in de buurt van het Vogelplein dezelfde avond nog zes verdachten opgepakt nadat ze kentekenplaten verwisselden.
Daarna werd het slachtoffer naar een loods aan de Staalweg in Delft gebracht. In deze stad werd hij zes dagen later, op 11 augustus 2021 in de nacht uit een auto gezet, met over zijn hoofd een vastgebonden vest en ducttape rond zijn mond.
Slachtoffer wist niet van hoger beroep
'Het slachtoffer en zijn vrouw betreuren de hele gang van zaken in eerste aanleg', zegt slachtofferadvocaat Richard Korver. 'Temeer daar ook zij nu van de pers hebben moeten vernemen dat het OM in beroep gaat. Dat hadden zij en hun raadsman graag van de officier zelf gehoor.'