Definitieve vervanger gevonden voor 'grensoverschrijdende' burgemeester

Hans Beenakker wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard
Hans Beenakker wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard © Jean-Paul Opperman
KRIMPENERWAARD - Hans Beenakker (VVD) moet de nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard worden. De gemeenteraad heeft de oud-wethouder van Voorburg donderdagavond voorgedragen als nieuwe burgervader.
Beenakker is op dit moment nog de burgemeester van Tiel. Hij is geen onbekende in onze regio, want hij was van 1999 tot 2004 al wethouder. Eerst van Voorburg, en na de fusie ook van Leidschendam-Voorburg. In 2004 vertrok hij uit die gemeente om burgemeester in het Brabantse Asten te worden.
Beenakker wordt de opvolger van Pieter Paans. Hij vertrok al na enkele maanden in Krimpenerwaard na klachten van 'grensoverschrijdend gedrag'. De burgemeester zou 'te amicaal gedrag' hebben vertoond. Een van de ambtenaren zou zich zo erg aan zijn gedrag hebben gestoord dat hij of zij niet meer met de burgemeester wilde werken.

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Voor burgemeester Paans was dit uiteindelijk reden om op te stappen. Hij werd tijdelijk vervangen door Pauline Bouvy-Koene, die sinds mei vorig jaar de waarnemend burgemeester is. Voor Bouvy-Koene was het de terugkeer in de politiek, nadat ze eerder om gezondheidsredenen moest stoppen als burgemeester van Voorschoten.
Voor hij de politiek in ging werkte de aankomende burgemeester bij het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Een achtergrond die de vertrouwenscommissie aansprak. 'Dit kan helpen om Krimpenerwaard op de kaart te zetten. De raad verwacht dat hij met zijn proactieve houding er in zal slagen om de Krimpenerwaard te laten shinen', vertelde Jan Verburg, voorzitter van de vertrouwenscommissie die verantwoordelijk was voor de selectie van de nieuwe burgemeester.

Voordracht bij de koning

Verburg is enthousiast over de komst van Beenakker. 'Hij heeft flair en weet mensen door zijn persoonlijke contact te binden. Die stijl is voor onze inwoners van belang. Wij verwachten dat hij makkelijk aansluiting zal vinden bij alle kernen in onze gemeenten. Wat hem betreft kan onze raad wel wat humor en relativering gebruiken. Met flair en ontspanning denkt hij het onderlinge debat beter tot zijn recht laten komen', vertelt Verburg. 'We zijn dan ook blij dat hij zich als ambassadeur en boegbeeld van onze gemeente gaat inzetten.'
Beenakker wordt door de gemeente voorgedragen bij de minister van Binnenlandse Zaken. De ministerraad moet nu nog een voordracht doen bij de koning. Het is goed gebruik dat de aanbeveling van de gemeenteraad daarbij wordt gevolgd. De installatie van Beenakker als de nieuwe burgemeester van Krimpenerwaard staat gepland voor 8 januari 2024.