Wateroverlast: noodpompen geplaatst, ondergelopen tuinen en polders, kapot 'onmisbaar' gemaal

Deze tuin in Hazerswoude-Dorp is een van de overstroomde tuinen in de regio
Deze tuin in Hazerswoude-Dorp is een van de overstroomde tuinen in de regio © MediaTV
REGIO - Hoogheemraadschappen in onze regio hebben noodpompen geplaatst om het hoge waterpeil in bedwang te houden. Een aantal sloten is buiten hun oevers getreden waardoor tuinen en polders onder water staan. Ook was een gemaal buiten werking.
Met name in Westland was het raak. Onder meer in De Lier, Schipluiden, Honselersdijk, Naaldwijk, Delft en Maasland zijn noodpompen geplaatst. Die zorgen ervoor dat het weggepompte water vanuit de polders uiteindelijk naar zee of de Nieuwe Waterweg worden geleid.
Het boezemgemaal Westland in Hoek van Holland, dat belangrijk is om overtollig water weg te kunnen pompen in de regio's Westland, Delft en Den Haag, kon niet volledig worden gebruikt. Het hek dat takken en afval tegen moet houden, was afgelopen nacht kapot.
Dit is een van de noodpompen die is ingezet
Dit is een van de noodpompen die is ingezet © Hoogheemraadschap
Ook in Zoetermeer en Zuidplas staat het waterpeil in de sloten hoger dan normaal. Een zogeheten waterberging wordt ingezet. Dat betekent dat het overtollige water, in dit geval de Eendragstpolder, in wordt geleid zodat het waterpeil van de Rotte op niveau blijft. Later wordt het water weer teruggepompt.
Het hoogheemraadschap dat verantwoordelijk is voor de regio's Alphen aan den Rijn, Bollenstreek, Gouda en Leiden heeft inmiddels ook de eerste maatregelen genomen. Meerdere polders staan onder water. Daarom zijn tijdelijke pompinstallatie geplaatst. Ook zijn molenaars in dit gebied gevraagd om met hun molen de vele neerslag van de afgelopen dagen uit de polders te malen.
De Hollandsche IJsselkering bij Ouderkerk aan den IJssel is vrijdag aan het eind van de ochtend weer geopend. Rijkswaterstaat sloot de stormvloedkering vrijdag aan het begin van de nacht vanwege hoogwater, veroorzaakt door storm op zee. Er hebben zich geen hoogwaterproblemen voorgedaan, zegt de waterbeheerder.
Het was de eerste keer in dit stormseizoen dat de kering werd gesloten. De Hollandsche IJsselkering gaat gemiddeld vier keer per stormseizoen dicht.
De Hollandsche IJsselkering is de oudste stormvloedkering van Nederland. Het was in 1958 het eerste voltooide deltawerk na de Watersnoodramp van 1953. De kering beschermt het laagstgelegen gebied van Nederland en de Randstad die daarachter ligt. Als de schuiven open zijn kunnen schepen er gewoon onderdoor varen.
Of de komende dagen de problemen afnemen, is afhankelijk van de hoeveelheid regen. 'Uiteraard houden we de komende dagen de waterstanden en de weersvoorspelling goed in de gaten', zeggen de hoogheemraadschappen. De verwachting is dat het de komende dagen ook blijft regenen.
Storm Ciarán veroorzaakte donderdag veel schade in de regio. Een boom waaide op een voetganger. Ook andere bomen waaiden om en takken braken af waardoor auto's en bovenleidingen van trams beschadigd raakten. Bekijk hieronder een samenvatting van de stormdag:
Storm Ciarán raast over de regio