Mensen afgeperst na seksadvertenties, duizenden euro's op rekening Rick: 'Ik heb het niet gedaan'

Schrijvers van de rubriek Bij de politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de politierechter © Theresa Hartgers
DELFT - De inmiddels 26-jarige Rick moet voorkomen omdat hij zes jaar geleden mensen zou hebben afgeperst die op internet op zoek waren naar seksueel contact. Als de personen eenmaal op een seksadvertentie reageerden en soms ook naaktfoto’s stuurden, werden ze bedreigd met de boodschap dat 'hun geheim' aan iedereen die ze kenden openbaar zou worden gemaakt als er geen geld zou worden gestort.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de Politierechter.
De twintiger uit Delft heeft een zwart T-shirt aan, waardoor de tatoeages op zijn arm en in zijn hals goed te zien zijn. Hij is met een advocaat gekomen en een familielid is aanwezig voor steun. De rechter valt gelijk met de deur in huis. 'Heeft u mensen benaderd met de vraag of ze geld wilden overmaken?' Rick reageert fel terug. 'Ik heb nooit iemand gesproken over zulke dingen. Ik heb het niet gedaan.'
'U heeft ook geen idee wie dit gedaan zou kunnen hebben?', vraagt de rechter. Rick schudt zijn hoofd. 'Nee, maar ik weet wel duizend procent zeker dat ik dat niet heb gedaan. Ik heb niemand bedreigd, niemand afgeperst, niemand gesproken.'

Werkwijze elke keer hetzelfde

De mensen zouden in de periode van 21 maart tot en met 3 augustus 2017 zijn afgeperst. Ze zochten op internet naar seksueel contact. Rick werd eind 2021 aangehouden. Hij zou 'aan het licht' zijn gekomen in een onderzoek naar 31 oplichtingszaken. De werkwijze in die oplichtingszaken was elke keer hetzelfde.
De persoon legde contact en chatte met een 'aantrekkelijke dame'. 'De dame vroeg daarna bijvoorbeeld of diegene een naaktfoto wilde sturen en als die eenmaal binnen was, veranderde de toon', vertelt de rechter.

Schamen en geld overmaken

'Dan werd er gezegd dat diegene zich moest schamen en geld moest overmaken. Zou diegene dat niet doen, dan zou de foto worden verspreid onder familie en bekenden.'
'Ook zou de boodschap worden gedeeld dat diegene een sekssite zou hebben bezocht en dat diegene een afspraakje wilde maken', zegt de rechter die Rick aankijkt. Op de rekening van Rick blijken in die periode behoorlijk wat bedragen te zijn binnengekomen.

Vijftien onbekende mensen

Maar die verrekt geen spier. 'Daar weet u dus helemaal niks van?', vraagt de rechter nogmaals. 'Nee, zeker niet.' 'Hoe komen ze er dan bij dat u dat was?', gaat de rechter door. 'Mijn rekening staat natuurlijk op mijn naam, maar hoe ze bij die gesprekken komen, weet ik niet', zegt Rick.
De rechter gaat verder met het politiedossier. In totaal zouden zeven mensen zijn afgeperst, van die zeven mensen hebben er vijf een bedrag overgemaakt. Maar ook zouden er vijftien onbekende mensen zijn die wel hebben betaald, maar blijkbaar niet naar de politie zijn gegaan. In totaal gaat het om ruim 10.000 euro.

Rekening geblokkeerd

Rick zegt weer dat hij er niets mee te maken had. 'Ik kreeg ooit opeens een bedrag van 300 euro op mijn rekening, dat heb ik ook verklaard toen ik in december 2021 werd aangehouden. Ik wist niet eens waarvoor ik werd aangehouden. Toen ik dat bedrag van 300 euro een hele tijd terug op mijn rekening kreeg, heb ik gelijk gebeld naar ING.'
'Ik kreeg een medewerker van de fraude-afdeling aan de telefoon en die zei dat iemand naar hen toe was gekomen met het verhaal dat hij onder dwang geld moest overmaken naar mijn rekening', legt Rick uit. 'En toen werd mijn rekening geblokkeerd.'

Voordoen als pooier

'Het heeft me aardig in de problemen gebracht. Het was een hoop gedoe om weer een rekening te kunnen openen', gaat hij ietwat geïrriteerd verder. Nogmaals zegt hij niet te snappen wie dit op zijn rekening zou hebben gestort en van andere bedragen weet hij echt niks af.
De rechter leest nog een andere verklaring voor. Iemand zou zich toen hebben voorgedaan als pooier. Een persoon kreeg te horen dat hij eerst 300 euro moest betalen voordat een escortdame zou komen. Degene wilde dat niet 'en ging dan wel op zoek naar een andere dame'. 'Waarop werd geantwoord: als je niet gaat betalen, ga ik je familie vermoorden', zegt de rechter.

Dakloos

Het contact met de aangevers bleek via prepaid-telefoons plaats te hebben gevonden. 'Die berichten waren niet van jou?' Rick schudt weer zijn hoofd. 'Dat kan echt niet van mij afkomstig zijn.'
Zijn rekeningnummer wordt nog een keer benoemd. Hij zou in de periode namelijk wel allerlei transacties hebben gedaan, zoals afrekenen bij de supermarkt, huur die werd afgeschreven en zijn vriendin stortte regelmatig wat geld. 'Is het u niet opgevallen dat er telkens bedragen werden gestort?', vraagt de rechter nog. 'Nee, echt niet. Ik was in die tijd ook dakloos en er gebeurde van alles, dat heb ik echt niet gezien. Alleen die 300 euro en toen heb ik gelijk de bank gebeld', vertelt Rick.

'Hoe overtuigend vindt u dat zelf?'

'Hoe overtuigend vindt u die verklaring zelf?', vraagt de rechter. 'U zegt: ik was dakloos. Een daklozenuitkering bedraagt 500 euro per maand. En dan komen er bij u allemaal extra bedragen op uw rekening.' Rick: 'Ik heb het echt niet in de gaten gehad. Misschien had ik toen geen online bankieren. Ik heb zoveel meegemaakt in die periode.'
De officier van justitie zegt dat ze te weinig bewijs heeft om aan te kunnen tonen dat Rick degene was die contact had met de slachtoffers, omdat het contact plaatsvond via prepaid-telefoons. Ze vraagt de rechtbank hem daarom vrij te spreken van afpersing.

Lang geleden

Ze zegt hem wel schuldig te vinden aan witwassen. 'In het overzicht is te zien dat de rekening van meneer niet meteen is geblokkeerd en dat er steeds meer vreemde betalingen binnenkwamen. De rekening werd ook actief gebruikt.' Ze eist 120 uur taakstraf.
De advocaat van Rick zegt nog dat het onmogelijk is om van zijn cliënt 'zes jaar na dato een verklaring te verwachten over die bedragen'. 'Ik zou het zelf ook niet meer kunnen herinneren', aldus de advocaat.

Rechter geeft straf

'Als de bank de indruk had gehad dat hij frauduleus zou handelen, had hij toch nooit meer een nieuwe rekening gekregen?', zegt de advocaat ook nog. 'Nogmaals, het is zo lang geleden. In die periode en daarvoor is er zoveel gebeurd', laat Rick nog een keer weten.
De rechter is het eens met de officier van justitie: de afpersingen kunnen niet worden bewezen. Wel het witwassen. Hij legt Rick een taakstraf op van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk. 'Duidelijk', zegt Rick.
De naam van Rick is vanwege de privacy gefingeerd.