Noorderlicht boven Zuid-Holland, in dit artikel zie je de mooiste foto's

REGIO - Liefhebbers van het noorderlicht hoeven niet helemaal naar het noorden van Europa te reizen om dit weersverschijnsel te zien. Ook in onze regio was het lichtspektakel zondagavond met het blote oog te aanschouwen, onder andere in Wassenaar, Den Haag, Den Hoorn, Noordwijk en Katwijk.
Op sociale mediakanalen worden massaal foto's gedeeld van het noorderlicht. De gloed ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes van de zon met hoge snelheid tegen de atmosfeer botsten. Dat geeft roze en groene lichtverschijnselen.
Dat het licht zo zuidelijk zichtbaar is, is volgens NOS-weervrouw en meteoroloog Willemijn Hoebert vrij zeldzaam. 'Om het licht te zien moet je naar de noordelijke horizon kijken', tipt Hoebert. 'En je moet mazzel hebben dat er geen of nauwelijks bewolking is.'

Maandag kleine kans

De kans om het voor ons land zeldzame natuurverschijnsel maandagavond weer waar te nemen, is echter klein. Volgens Weeronline is de zonnestorm die zondag voor een hoge activiteit zorgde momenteel afgezwakt.
Slechts eens in de paar jaar is een zonnestorm krachtig genoeg zodat de gloed boven Nederland valt waar te nemen. Dit jaar was van 18 op 19 september al eerder sprake van noorderlicht in ons land.

Elektrisch geladen deeltjes

Het noorderlicht, of aurora borealis, wordt op 800 tot 1000 kilometer boven het aardoppervlak veroorzaakt door een van de zon afkomstige wolk van elektrisch geladen deeltjes. Als deze zonnevlam, die met een snelheid van 300 tot 700 kilometer per seconde de ruimte in wordt geslingerd, de aarde bereikt botsen de deeltjes in de atmosfeer met zuurstof- en stikstofdeeltjes. Hierdoor komt energie vrij en zijn er kleuren te zien aan de hemel.
Door het aardmagnetisch veld worden de elektrisch geladen deeltjes aangetrokken richting de Noordpool en de Zuidpool. Het poollicht is het sterkst wanneer uitbarstingen aan het oppervlak van de zon plaatsvinden, een zogeheten zonnestorm. Alleen bij een krachtige zonnestorm is het noorderlicht in Nederland te zien, zoals zondagavond het geval was. Niet alleen Nederland werd getrakteerd op het kleurige spektakel: ook uit Zwitserland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Polen en Oekraïne kwamen er meldingen.
Ook mooie foto's gemaakt? Mail deze naar weer@omroepwest.nl