Varen met dieselboten moet verboden worden, alleen elektrisch nog toegestaan

Vanaf 2030 mogen waarschijnlijk alleen nog elektrische bootjes in Leiden rondvaren
Vanaf 2030 mogen waarschijnlijk alleen nog elektrische bootjes in Leiden rondvaren © ANP
LEIDEN - De gemeente Leiden gaat, als het in ieder geval aan een deel van de lokale politiek ligt, toewerken naar een milieuzone voor het Leidse water. Zo'n zone betekent het einde voor bootjes die op fossiele brandstof varen. Alleen elektrisch aangedreven vaartuigen en roeiboten zijn dan nog welkom op de Leidse singels en grachten.
Vanaf 2025 gaat er in Leiden ook zo'n milieuzone voor vervuilende bestelbusjes gelden. Winkels in de Leidse binnenstad moeten dan bevoorraad worden met elektrische busjes. Daar komt later, als het aan de Partij voor de Dieren en D66 ligt, ook het water bij.
'Op het water blijven naast elektrische bootjes en sloepen ook mensen die zelf peddelen natuurlijk welkom', zegt Lianne Raat. Het raadslid van de Partij voor de Dieren lijkt veel steun te krijgen voor het voorstel dat volgende week in de gemeenteraad wordt besproken.

Verbod

Er wordt een gefaseerde aanpak voorgesteld. 'Eerst geven we geen nieuwe ligplaatsvergunningen meer af voor boten die niet elektrisch worden aangedreven. Daarna trekken we ook de bestaande vergunningen in en in de derde fase volgt een verbod voor vervuilende bootjes om Leiden binnen te varen', zegt Raat.
De Partij voor de Dieren wilde in eerste instantie een harde deadline van 2030 in de motie, maar mede-indiener D66 wilde daar niet aan. De partijen dienen volgende week een voorstel in voor in elk geval de gefaseerde aanpak het lijkt erop dat dat voorstel het wel gaat halen. De partijen willen dat de maatregelen gaan gelden voor zowel pleziervaartuigen als voor rondvaartboten. 'Het college mag dan beslissen over het definitieve jaartal', zegt Raat.

Peurbakkentocht

Het voorstel heeft vooralsnog geen gevolgen voor de politie te water of organisaties als de reddingsbrigade. 'We hebben het over pleziervaartuigen en rondvaartboten, dus daar vallen deze organisaties niet onder. Maar we hebben natuurlijk wel het liefst dat ook de politie elektrisch gaat varen', zegt Raat.
De Peurbakkentocht valt wel onder de nieuwe regels als die worden aangenomen.