Regenval zorgt voor overstroming in zwembad, zwemlessen geannuleerd

Het nieuwe zwembad De Vliet
Het nieuwe zwembad De Vliet © DMOO
LEIDEN - Een maand na de opening van het nieuwe zwembad De Vliet, zijn er alweer problemen. De regen heeft ervoor gezorgd dat de toiletten verstopt raakten en de technische ruimte onder water liep. Het zwembad had eerder al andere problemen.
De overvloedige regenval van de afgelopen dagen speelt het nieuwe sportcentrum parten. De neerslag van de afgelopen dagen kon niet goed worden afgevoerd, antwoordt de gemeente Leiden: 'Het zwembad en ijshal De Vliet zijn nog niet aangesloten op het vaste rioolnet', zegt de woordvoerder van de gemeente.
'Op dit moment worden het riool- en spoelwater van het zwembad en de ijsbaan afgevoerd via een zogenoemde "vermaler". Dit systeem kan de hoeveelheid water van de afgelopen dagen niet aan', zegt een woordvoerder. Daardoor zijn verstoppingen ontstaan in de toiletten en spoelbuffers van de zwembadinstallaties.

Zwemlessen konden niet doorgaan

Door de storing konden enkele zwemlessen niet doorgaan, omdat de beweegbare bodem niet werkte. Door de hoge grondwaterstand is er via de doorvoeringen van luchtkanalen water in de technische ruimte op het diepste punt van het zwembad gestroomd.
Dat zorgt nu voor een storing aan de hydraulische bediening van de keerwand in het zwembad. Met die keerwanden kan het zwembad worden opgedeeld in verschillende delen en kan ook de beweegbare bodem worden bestuurd.

Gemeente wil grotere pomp

Inmiddels kan weer volgens schema gezwommen worden, omdat het hydraulische systeem weer werkt. De problemen in het zwembad en de ijshal zijn geïnventariseerd.
De gemeente wil nu zo snel mogelijk een grotere pomp inzetten om het riool- en spoelwater af te voeren. 'Anders lopen we het risico dat er nieuwe lekkages ontstaan en de beveiligingssystemen van het zwembad in storing gaan.'

Eerder al problemen

Het is overigens niet de eerste keer dat er problemen zijn met het zwembad en de ijshal. Eerder viel de opening van het zwembad in het water door andere technische problemen.
Toen werkte de beweegbare bodem ook niet. Daarnaast waren er toen problemen met de warmte van het water en in het bad. Die problemen zijn inmiddels verholpen.