'We worden anders de duurste van Nederland', belastingen gaan minder hard stijgen

De binnenstad van Gouda
De binnenstad van Gouda © ANP
GOUDA - De woonlasten in Gouda gaan omhoog, maar andere belastingen stijgen minder hard dan de bedoeling was. Dat heeft de gemeenteraad besloten. De ozb in de stad stijgt met 11 procent. Volgens de wethouder was een stijging van de lasten onvermijdelijk, ondanks dat het de gemeente juist financieel voor de wind gaat.
De gemeenteraad heeft besloten dat de woonlasten volgend jaar flink gaan stijgen, maar de belastingen stijgen minder hard dan de bedoeling was. De stijging van de belasting op de waarde van het huis (ozb) blijft hetzelfde als gepland: die gaat namelijk met 11 procent omhoog.
Maar, de rioolheffing stijgt minder hard: de raadsleden besloten om daar bijna een miljoen euro minder belasting op te heffen. Het zorgt er voor dat de lasten van de Gouwenaren minder hard stijgen dan in eerste instantie de bedoeling was.

Rioleringsprobleem

De rioolheffing zou eerst met ruim 16,5 procent omhoog gaan. 'We kennen allemaal ons rioleringsprobleem, maar we worden letterlijk de duurste gemeente van Nederland als we dit doen. Ziet het college een mogelijkheid om de lastendruk minder te laten stijgen?', vroeg D66-raadslid Evert Bobeldijk tijdens de begrotingsvergadering.
Hij kreeg bijval van VVD-fractievoorzitter Kevin de Jonge, die samen met de SGP een amendement indiende om de rioolheffing omlaag te brengen. 'Met een college dat de mond vol heeft over armoedebestrijding, zou het gewoon lagere woonlasten moeten hanteren.'

Kosten lopen uit elkaar

De rioleringsheffing in de stad moet omhoog, omdat de riolering in de stad flink is verouderd. Net als veel andere steden in de regio is de riolering in de stad niet bestand tegen extreem weer. Daardoor is er geregeld overlast bij flinke regenbuien. Toch willen de raadsleden minder stevige belastingen.
Later dit jaar gaan de raadsleden en de wethouders met elkaar in conclaaf over hoe ze dat probleem moeten oplossen, maar daar moet dus wel geld voor zijn, waarschuwt wethouder Michiel Bunnik (CDA). 'We kunnen de rioolheffing wel incidenteel verlagen dit jaar, maar dat zorgt ervoor dat de inkomsten en uitgaven aan de riolering verder uit elkaar gaan lopen.'

25 euro erop vooruit

Dat risico wilden de raadsleden voor volgend jaar dus wel nemen. De bewoners van de stad gaan er daardoor 25 tot 30 euro op vooruit ten opzichte van de eerste plannen.
Het amendement om de rioolheffing te verlagen, werd bijna unaniem aangenomen. Alleen de Partij voor de Dieren stemden met haar twee zetels tegen. Later dit jaar wordt gekeken of de rioolheffing in de toekomst structureel omlaag kan. 'Nu gaat het bedrag in elk geval niet harder stijgen dan de inflatie.'