Boot vaart tegen hefbrug: 'Zag brugdek als schommel heen en weer gaan'

Zo hing het brugdek er na de aanvaring bij, het hek is gebogen
Zo hing het brugdek er na de aanvaring bij, het hek is gebogen © MediaTV
WADDINXVEEN - Een schip is dinsdag tegen de hefbrug in Waddinxveen gevaren. Het brugdek hangt daardoor stil. Het wegverkeer kan op dit moment geen gebruik maken van de oeververbinding over de Gouwe. Ook de scheepvaart is gestremd.
Het schip, dat de naam Sophia heeft, voer dinsdagochtend tegen de brug aan. Er zit in zowel het schip als in de brug een flinke deuk. De brug hangt uit het lood en ook het hekwerk is verbogen.
Op het moment van de botsing sloeg de brug zo'n anderhalve meter uit het lood, vertelt ooggetuige Ralf van hengelsportzaak De Spot, gelegen aan de voet van de hefbrug. 'Ik schrok er niet van, want ik stond buiten te werken', zegt Ralf. 'Opeens zag ik het brugdeel als een soort schommel heen en weer gaan, met het gekraak erbij.'
Hoe groot de schade bij de brug exact is, is vooralsnog onduidelijk. Een woordvoerder van de provincie Zuid-Holland laat weten dat een aannemer deze schade moet bepalen. Volgens de provincie wordt voor fietsers en voetgangers een pont in gebruik genomen. Ander wegverkeer wordt omgeleid.
Volgens de schipper van de Sophia en zijn vrouw kwam de botsing door een storing van de brug. De hefbrug zou eerst omhoog zijn gegaan en vervolgens niet meer. De schipper had zo'n twintig seconden om te remmen, maar dit bleek niet genoeg. Tijd om het anker uit te gooien had hij evenmin.
Het bewuste schip heeft een aantal deuken opgelopen
Het bewuste schip heeft een aantal deuken opgelopen © Omroep West
Over de schade van zijn eigen schip maakt de schipper zich niet zo'n zorgen. Hij baalt vooral van de schade aan de brug die ervoor zorgt dat weggebruikers nu niet naar het oosten van de Gouwe kunnen reizen. Automobilisten of fietsers moeten voorlopig omreizen via Boskoop of Gouda en zijn daardoor zo'n kwartier langer onderweg.
Het is niet de eerste keer dat de hefbrug in Waddinxveen wordt aangevaren. In 2015 was de brug al eens twee maanden gesloten na een botsing met een schip. Drie jaar geleden was het ook raak, toen een boot met een grote pilaar erop tegen de brug op voer.

Belangrijke bierroute

Als de brug daadwerkelijk een tijd niet gebruikt kan worden, heeft dit ook grote gevolgen voor de bierexport. Schepen gevuld met bier varen vanuit Alphen aan den Rijn naar de haven van Rotterdam. Daarbij maken zij gebruik van de Waddinxveense hefbrug. Zij kunnen momenteel ook niet door de Gouwe. Een alternatieve route duurt aanzienlijk langer.
Ook de intocht van Sinterklaas is hierdoor onzeker. Op 18 november wordt de goedheiligman verwacht in Waddinxveen. Normaal gesproken vaart de Sint onder de hefbrug door. Er wordt gekeken naar alternatieven.