'Markante kerk' is volgens aannemer rijp voor sloop, maar gemeente wil daar niets van weten

Deze Hillegomse Jozefkerk wordt al jaren verbouwd
Deze Hillegomse Jozefkerk wordt al jaren verbouwd © Omroep West
HILLEGOM - Al jaren is het een doorn in het oog van de gemeente Hillegom: de Jozefkerk. De kerk zou worden verbouwd tot een pand met meerdere zorgappartementen, maar de bouw daarvan heeft vertraging opgelopen doordat er constructiefouten zijn gevonden. Slopen zou de goedkoopste optie zijn, maar dat zorgt voor onrust onder bewoners. Ook de gemeente wil niks van sloop weten.
De kerk staat al jaren leeg, nadat het parochiebestuur de kerk verkocht aan een projectontwikkelaar. Die verkocht het vervolgens weer aan een investeringsmaatschappij. Jarenlang werd gekeken of bouwen mogelijk was, maar de aannemer concludeert dat het pand niet meer te redden is. Zodoende zou de investeringsmaatschappij willen slopen. Daar is volgens de gemeente geen sprake van: 'Er ligt geen verzoek om de kerk te slopen.'
Wel heeft de nieuwe eigenaar van de Jozefkerk de gemeente een bericht gestuurd met hun zorgen. Er zouden tijdens de verbouwing flinke constructiefouten zijn gemaakt. Het herstel van deze fouten brengt 'zeer hoge kosten' met zich mee. 'Dat is voor de eigenaar reden om alles nog eens op een rijtje te zetten en de gemeente te informeren', zegt wethouder Anne de Jong.

Afspraak over zorgappartementen

Die kosten zouden zelfs boven de tien miljoen euro uitkomen. Sloop van de kerk zou daarom de goedkoopste optie zijn, menen de ingeschakelde aannemers. Maar de gemeente wil daar zelf niets van weten en laat extra onderzoek doen. 'De gemeente heeft een vergunning verleend voor de verbouwing van de Jozefkerk, onder voorwaarden dat de kerk behouden blijft.'
De gemeente Hillegom maakte jaren geleden al met de vorige eigenaar afspraken over de ontwikkeling van het pand. Het is de bedoeling dat de Jozefkerk wordt omgetoverd tot een gebouw met meerdere zorgappartementen. De aannemer moet het pand gaan bouwen volgens het bouwbesluit dat er ligt.

Kerk in barre staat

Hans Lommers, van Stichting Vrienden van Oud Hillegom, ziet ook dat de kerk in barre staat is en vreest wel degelijk voor het voortbestaan van de kerk. 'De algehele staat van het pand is gewoon echt slecht. Als je dan nagaat hoeveel dat kost, dat is gewoon bijna niet te doen', vertelt de bewoner.
Een man die tegenover de kerk woont, vindt het jammer dat de kerk nu in deze staat is. 'Als de sloop door zou gaan, is dat natuurlijk ontzettend jammer. Het is voor mij echt een markant punt in het dorp, je komt thuis als je de kerk ziet.'

Onafhankelijk bureau ingeschakeld

De gemeente heeft na het bericht van de bouwers ook zo haar zorgen. De wethouder schakelt daarom een onafhankelijk constructiebureau in, juist om de veiligheid te controleren. 'Volgens de eigenaar zijn er geen veiligheidsrisico's op de korte termijn, maar we willen dit zeker weten. Met name voor de direct omwonenden van de kerk', gaat wethouder De Jong verder.
'Ik begrijp namelijk heel goed dat bij de omwonenden ook veel onrust is ontstaan. Er is geen sprake van sloop van de kerk en er ligt géén verzoek van de eigenaar hiervoor bij de gemeente', benadrukt de wethouder nog eens.

Gemeente en bewoners moeten afwachten

Afwachten is dus het devies. Het constructiebureau gaat aan de slag om de constructie van de kerk te controleren op de veiligheid. Daarna moet duidelijk worden of er afspraken moeten worden gemaakt met de eigenaar.
En de eigenaar kan in elk geval niet onder de oorspronkelijke plannen uit, meent de wethouder. 'We zien erop toe dat de nieuwe eigenaar van het pand zich houdt aan de eerder gemaakte afspraken.'