Kleinere campers blijven welkom in binnenstad, gemeente zwicht voor kritiek

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
LEIDEN - Iedereen die in Leiden een grote camper voor de deur heeft staan, moet die voor 1 januari daar weghalen en zal op zoek moeten naar een alternatieve parkeerplek. Om meer parkeerruimte te krijgen voor gewone auto's worden de vergunningen voor camperbusjes nu niet meer verlengd, tot groot verdriet van de campereigenaren. Al heeft de wethouder goed nieuws voor de eigenaren van kleinere voertuigen.
Bezitters van een camper groter dan zes meter die niet voor woon-werkverkeer wordt gebruikt, moeten voor 1 januari aanstaande zelf een andere oplossing zoeken voor het parkeren van hun voertuig. Dat kan een abonnement op een parkeergarage zijn of een parkeerplaats op eigen terrein. Voor kleinere campers geldt het nieuwe beleid niet, laat wethouder Ashley North (Mobiliteit, GroenLinks) maandagavond na veel kritiek weten.
'Dat is het grootste deel van de voertuigen. Dat zijn vaak van die klassieke Volkswagen busjes', zegt de wethouder in de televisie-uitzending West Vandaag van Omroep West. Voor het incidenteel parkeren van de grotere kampeerauto’s of campers op straat kan een dag- of weekkaart worden gekocht. Ook met een bezoekersparkeervergunning mag een kampeervoertuig tijdelijk op een reguliere parkeerplek staan.

Alternatief zoeken

Kampeervoertuigen mogen nu al niet langer dan zeven dagen aaneengesloten op straat staan. De bestaande vergunninghouders kunnen straks hun bewonersparkeervergunning niet meer verlengen. Vergunningen die automatisch worden verlengd, worden eind december stopgezet. Het nieuwe beleid geldt niet voor campers kleiner dan zes meter, zegt wethouder North in tv-programma West Vandaag.
Zo bracht de wethouder het goede nieuws in West Vandaag:
Grote campers geweerd uit binnenstad
Volgens de gemeente is het al veel langer staand beleid om geen bewonersparkeervergunning af te geven voor een kampeerauto of camper. Volgens de parkeerregels in Leiden hebben de bezitters daarvan er geen recht op, omdat de gemeente de plekken vrij wil houden om voldoende ruimte te hebben voor auto’s van bewoners, hun visite, werknemers en zorgprofessionals.

Campereigenaren roeren zich

Campereigenaren hebben zich naar aanleiding van een brief van de gemeente verenigd, omdat het besluit grote gevolgen voor hen heeft. Kirsten van der Burg is de trotse bezitter van een multifunctioneel camperbusje. Die brief van de gemeente eind september, waarin nog niet werd gesproken over een vrijstelling voor de kleinere campers, viel rauw haar het dak.
'Per 1 januari heb ik dus een gigantisch probleem', vertelt ze. 'En ik niet alleen. Via sociale media kwam ik in een appgroep terecht met inmiddels 57 mensen die in dezelfde situatie zitten. Verreweg de meeste van ons hebben geen andere auto en gebruiken het kampeerbusje ook voor boodschappen, woon-werkverkeer, familiebezoek of mantelzorgtaken.'

Onzorgvuldig

De campereigenaresse baalt van de procedure die de gemeente Leiden volgt. 'In de brief staat alleen de aankondiging dat de vergunningen niet meer verlengd worden. Maar dat is geen besluit waar je bezwaar tegen kunt maken. Ik heb de gemeente gebeld en dat besluit komt pas eind november. Nou, dat weet je dus nu al zeker dat een bezwaar niet op tijd afgehandeld kan worden.' Ze noemt de procedure ‘onzorgvuldig en niet correct’.
De hele exercitie om de busjes naar de randen van de stad te verbannen dient volgens Van der Burg ook geen enkel doel. 'Juist omdat het onze enige auto is, moeten we dus een extra auto kopen, als het busje niet meer in de straat mag staan.'

Alleen maar meer auto's

Ze vervolgt: 'Los van de financiële gevolgen die dat met zich meebrengt, krijg je alleen maar meer auto’s in de stad. En je wint er geen parkeerplekken mee, want dan staat die tweede auto voor de deur op de plek waar nu de camper staat.'
Ook denkt ze dat veel mensen hun camper noodgedwongen buiten het vergunningsgebied gaan parkeren. 'Want er is een schreeuwend tekort aan stallingen voor campers, dus een alternatief is voor veel mensen moeilijk te vinden.'

'Zou kapitaalvernietiging zijn'

De oplossing die de gemeente Leiden de eigenaren van een geregistreerd kampeervoertuig in de brief voorlegt, kan volgens Van der Burg helemaal niet. 'Dan schrijven ze dat je de registratie bij de RDW kunt laten wijzigen naar een personenauto, maar dat klopt niet.'
'Dat kan alleen als je alles eruit haalt dat van het busje een kampeerwagen maakt. Maar bij de meeste camperbusjes kan er helemaal niets uit, omdat alles in de fabriek al gemonteerd is. Dat zou echt kapitaalvernietiging zijn', zegt ze.

Geen koppeling tussen systemen

Dat eigenaren van een camper of kampeerauto tot nu toe wel een vergunning konden krijgen heeft ermee te maken dat de gemeente aan de hand van het kenteken niet kon zien dat het om een kampeervoertuig ging. 'Tot voor kort was er geen koppeling tussen de gemeentelijke systemen en de gegevens van de RDW over het type voertuig. Nu bestaat die koppeling wel', zegt de gemeente.
Mensen die hun kampeerauto ook gebruiken voor woon-werkverkeer kunnen de registratie van hun voertuig bij de RDW om laten zetten van kampeerauto naar personenauto. 'Dit kan alleen als uw kampeerauto (zelf) is omgebouwd', zo schrijft de gemeente. Het voordeel van een lagere aanslag voor de wegenbelasting dat kampeervoertuigen hebben, vervalt dan wel.

Contraproductief

Van der Burg en enkele medestanders gaan volgende week inspreken bij de raadscommissie. Ze hopen dat de raadsleden zullen inzien dat de regeling eerder contraproductief zal werken dan dat er een probleem mee wordt opgelost. 'Of in elk geval uitstel van het intrekken van de vergunningen, totdat alle bezwaarprocedures zijn doorlopen.'