Vriendin neergestoken en hele nacht bloedend in slaapkamer, rechter legt 10 jaar cel op

Steekpartij aan de Hogedijk in Bergambacht
Steekpartij aan de Hogedijk in Bergambacht © Media TV
BERGAMBACHT - 'Ik weet niet hoe lang het nog duurt voordat je dood gaat.' Dat zei de destijds 22-jarige Harley van V. tegen zijn vriendin nadat hij haar met een mes in haar gezicht, borst, hals en zij had gestoken. De jonge vrouw overleefde de aanval op het nippertje. Van V. moet er tien jaar voor de cel in, net zoveel als het Openbaar Ministerie (OM) had geëist.
Het gebeurde op vrijdagavond 3 februari in de slaapkamer van het stel in een woning aan de Hogedijk in Bergambacht, nadat ze eerder die dag ruzie hadden gehad. 'Moet ik je uit je lijden verlossen?', vroeg Van V. nog terwijl hij zijn koffer inpakte en het camerasysteem in de slaapkamer afkoppelde waarmee de hele steekpartij was opgenomen. Bloedend liet hij zijn toenmalige vriendin liggen in hun slaapkamer, waar ze de hele nacht door moest lijden, zo vertelde ze tijdens de rechtszaak in haar slachtofferverklaring, twee weken geleden.
De volgende ochtend zei de verdachte tegen zijn vriendin dat ze het beste maar allebei dood konden zijn. 'Hij vroeg mij hoe ik het liefst dood wilde gaan en ik hoorde dat hij zei dat een kussen waarschijnlijk de beste manier zou zijn', zo verklaarde het slachtoffer later bij de politie.

Moordpoging bewezen

Uiteindelijk deed Van V. niks met een kussen. In plaats daarvan pakte hij de bewakingscamera uit de slaapkamer, de telefoons en de laptop van zijn vriendin en zijn eigen koffer die hij die nacht had ingepakt. Hij ging er vandoor in de auto van zijn vriendin. De vrouw liet hij liggen in de overtuiging dat ze wel zou dood bloeden. Wat hij niet verwachtte was dat ze levend werd gevonden door de huisbaas.
De Haagse rechtbank acht bewezen dat Van V. zijn vriendin wilde doden en dat hij dat met voorbedachte raad heeft gedaan. Het bewijs daarvoor ligt volgens de rechtbank in het feit dat er tien minuten zaten tussen het moment dat de man een mes pakte en het moment dat hij het voor het eerst gebruikte.

Geen hulp

Ook het feit dat de man een nacht en ochtend naast zijn bloedende vriendin heeft doorgebracht zonder hulp in te roepen is bewijs voor zijn koelbloedigheid, evenals het wegnemen van haar telefoons en laptop: 'Specifiek apparaten waarmee zij zelf om hulp had kunnen vragen', zo stelt de rechtbank.
Daarnaast heeft Van V. geappt met zijn vader, zijn huisbaas en een vriend 'die hij nota bene onder meer vraagt om pleisters voor zijn eigen vingers, terwijl zijn vriendin op dat moment in kritieke bloedende toestand naast hem lag', zegt de rechtbank. Verder toont de man geen spijt of medeleven naar het slachtoffer.

'Getekend voor het leven'

Dat de vrouw nog leeft is vooral een kwestie van geluk, stelt de rechtbank: 'Het slachtoffer is, zoals zij het in haar slachtofferverklaring verwoordde, letterlijk en figuurlijk getekend voor het leven. De littekens op haar gezicht en haar lichaam zullen haar blijvend herinneren aan hetgeen haar is aangedaan.'
Van V. is volledig toerekeningsvatbaar, daarom krijgt hij geen tbs maar een lange celstraf. Zijn leeftijd, hij is nu 23, weegt mee als licht strafverminderend, maar zijn totale gebrek aan compassie en het feit dat hij 'geen oprechte verantwoordelijkheid neemt voor zijn daden' weegt strafverzwarend.