Hefbrug weer open na aanvaring vrachtschip, maar boten kunnen er nog niet door

Zo hing het brugdek er na de aanvaring bij, het hek is gebogen
Zo hing het brugdek er na de aanvaring bij, het hek is gebogen © MediaTV
WADDINXVEEN - Auto's, fietsers en voetgangers kunnen de hefbrug in Waddinxveen sinds woensdagmiddag 16.00 uur weer gebruiken. Dat meldt de provincie Zuid-Holland. De brug was sinds dinsdagochtend afgesloten, nadat er een schip tegenaan was gevaren.
Het scheepvaartverkeer op de Gouwe blijft nog zeker een week gestremd, mogelijk tot donderdag 16 november. Volgende week woensdag en mogelijk ook donderdag wordt de schade aan brug gerepareerd en moet wegverkeer opnieuw omrijden. Fietsers en voetgangers kunnen die dagen gebruik maken van een pont.
Op het moment van de botsing dinsdagochtend sloeg de brug zo'n anderhalve meter uit het lood, vertelde ooggetuige Ralf van hengelsportzaak De Spot, gelegen aan de voet van de hefbrug. 'Ik schrok er niet van, want ik stond buiten te werken', zegt Ralf. 'Opeens zag ik het brugdeel als een soort schommel heen en weer gaan, met het gekraak erbij.'
De aanvaring met het schip Sophia is vastgelegd door een camera in de buurt:
Vrachtschip vaart tegen hefbrug
Volgens de schipper van de Sophia en zijn vrouw kwam de botsing door een storing van de brug. De hefbrug zou eerst omhoog zijn gegaan en vervolgens niet meer. De schipper had zo'n twintig seconden om te stoppen, maar dit bleek niet genoeg. Tijd om het anker uit te gooien had hij evenmin.
Het is niet de eerste keer dat de hefbrug in Waddinxveen wordt aangevaren. In 2015 was de brug al eens twee maanden gesloten na een botsing met een schip. Drie jaar geleden was het ook raak, toen een boot met een grote pilaar erop tegen de brug op voer.
Het bewuste schip heeft een aantal deuken opgelopen
Het bewuste schip heeft een aantal deuken opgelopen © Omroep West