Vrijwilligers staan urenlang letters te persen en maken kans op prijs

Letterzetten
Letterzetten © Omroep West
GOUDA - Letterbakken, oude drukpersen en veel enthousiaste vrijwilligers die een eeuwenoude traditie in leven houden. Dat is wat er gebeurt in de Drukkerswerkplaats in Gouda. En dat is niet onopgemerkt gebleven: de werkplaats maakt nu kans op de Erfgoedvrijwilligersprijs. 'Dat was een totale verrassing', zegt oprichter Peterpaul Kloosterman.
Het was vroeger dé manier om boeken te drukken: via de oude drukpers. Inmiddels gaat dat allemaal digitaal en snel, maar in de Goudse drukwerkplaats doen ze het nog op de oude manier. Zo duurt het soms drie dagen voordat een mooi portret is gedrukt.
Zo gaat dat in zijn werk:
Boekdrukkunst op de middeleeuwse manier
Kloostermann heeft de drukkerswerkplaats 11 jaar geleden opgezet. 'Je merkt dat mensen echt behoefte hebben om het eeuwenoude ambacht in ere te houden.'
Dat kan pensionado en oud-graficus Jan Jansen beamen. 'Toen ik hier vier jaar geleden binnenstapte, maakte mijn hart een sprongetje. Ik stapte terug in de tijd, met mooie oude technieken, dat vind ik prachtig, hier worden op een ouderwetse manier hele mooie drukwerkjes gemaakt.'
Een print van Erasmus
Een print van Erasmus © Omroep West
Voor de drukwerk-liefhebbers is het nu afwachten of ze de prijs in de wacht slepen. Vrijdag 1 december wordt duidelijk wie van de drie genomineerden wint.
De andere kanshebbers zijn de vrijwilligers van Museumbrouwerij de Roos in Hilvarenbeek en de vrijwilligers van Vertelgenootschap in Apeldoorn. De winnaar krijgt 10.000 euro, de twee andere genomineerden 5.000 euro.