Urenlang tromroffelen voor wereldrecord: 'Een moeilijke uitdaging'

© ANP
KATWIJK - Al urenlang klinkt er tromgeroffel uit het gebouw van muziekvereniging Door Vriendschap Sterk (DVS) in Katwijk. De reden? Een wereldrecordpoging van twaalf leden van de marchingband. Het doel: zeventig uur lang onafgebroken tromroffelen om het wereldrecord te verbreken.
De recordpoging begon woensdag om 21.53 uur en donderdagochtend wordt er nog steeds druk geroffeld bij DVS. Het klinkt een beetje alsof er een enorme aankondiging zit aan te komen. Die aankondiging moet natuurlijk zijn dat het wereldrecord is behaald, maar daarvoor moet nog zeker heel wat uurtjes worden geroffeld.
'Dit is een moeilijke uitdaging en we strijden er hard voor', zegt Dmitri van Iterson van de muziekvereniging. 'Het is veel koffie en thee drinken en dan kom je er wel.'

Stoppen is verliezen

Maar op alleen koffie en thee kun je natuurlijk niet zeventig uur roffelen. Daarom wisselen de roffelaars elkaar tijdig af. 'Dat gaat zo soepel mogelijk. Je wil het zo min mogelijk horen', legt Van Iterson uit. Dat moeten de roffelaars overigens zelf aangeven.
'Je mag niet stoppen, dan is het meteen over. Of als je je stok laat vallen, dan is het ook klaar. Je mag geen fouten maken, dus als het niet gaat, moet je zo snel mogelijk wisselen. Je moet dat dus echt op tijd aangeven. Je wilt zeker niet degene zijn door wie we moeten stoppen.'

Livestream

De volledige recordpoging wordt live op YouTube uitgezonden. Het publiek is niet enorm, maar volgens Van Iterson waren er gedurende de hele nacht in ieder geval tien enthousiaste roffelfans aan het kijken. Meekijken? Dat kan hieronder.