Vonken bij bovenleiding van tram: waar komen die vandaan?

Een GTL8-tram van HTM in Den Haag
Een GTL8-tram van HTM in Den Haag © ANP
DEN HAAG - Het is je vast wel eens opgevallen: het knettert soms bij de bovenleiding van de tram of de RandstadRail. De vonken vliegen er dan letterlijk vanaf. Hoe komt dat eigenlijk en is het gevaarlijk? Dat vroegen wij aan de HTM.
Volgens een woordvoerder kunnen de vonken verschillende oorzaken hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de bovenleiding in slechte staat is of dat de koolstoflaag van de stroomafnemer is beschadigd. Zo'n ding heet een pantograaf en zorgt ervoor dat de stroom van de bovenleiding naar de tram wordt getransporteerd.
Verder komt het vaker voor in de winter, als er ijs op de bovenleiding zit. Dan wil het wel eens 'knetteren'. Het levert soms een mooi schouwspel op, maar is het ook gevaarlijk? Dat niet, zegt de HTM.

Zien is melden

Als de trambestuurders, of hun tegenliggers, de vonken zien, moeten ze melding maken bij de storingsdienst van de HTM. 'De collega's die verantwoordelijk zijn voor de bovenleidingen moeten dan een inspectie uitvoeren en de koolstoflaag van de stroomafnemer nakijken in de werkplaats', zeg de woordvoerder.
Mocht je trouwens echt gefascineerd zijn door stroomafnemers, dan ben je blijkbaar niet de enige. Wikipedia heeft er een artikel aan gewijd van bijna 3000 woorden.

Bijzonder om te zien

Het fenomeen lijkt trouwens maar weinig voor te komen: als we radiopresentator en erkend tramliefhebber Tjeerd Spoor vragen een foto te zoeken, heeft hij die na uren nog steeds niet kunnen vinden. Dus misschien is het wel je geluksdag, als je die vonkjes volgende keer ziet...