Oók voorstanders Zwarte Piet willen actievoeren bij intochten: 'Geen extra olie op vuur gooien'

© ANP
WESTLAND - Burgemeester Bouke Arends treft vooralsnog geen extra veiligheidsmaatregelen tijdens de sinterklaasintochten in Westland. Dat zegt hij naar aanleiding van eerder aangekondigde acties van Kick Out Zwarte Piet, en nu ook acties die Zwarte Piet juist wil steunen: 'Ik vraag iedereen vooral geen extra olie op het vuur te gooien.'
Nadat Kick Out Zwarte Piet (KOZP) deze week liet weten dat Westland zich kan zich opmaken voor 'burgerlijk ongehoorzame' acties, komt een Westlandse pro-zwarte pietengroep nu met een tegenreactie. De organisatie roept mensen massaal op om als Zwarte Pieten verkleed te komen naar de sinterklaasintochten. Mensen kunnen tijdens de intochten op 18 en 25 november via een QR-code tijdens de intochten zien waar de groep zich bevindt.
Gemeente Westland ontving deze week een brief van KOZP waarin staat dat de burgemeester geen ruimte meer zou moeten geven aan de 'racistische karikatuur' die Zwarte Piet volgens de actiegroep is. Burgemeester Bouke Arends (PvdA) sprak daarover afgelopen maandagavond met de Westlandse sinterklaascomitiés.
Burgemeester Arends zegt over de tegenreacties. 'Wij roepen iedereen, dus ook deze groep op, om het vooral een gezellig sinterklaasfeest te laten zijn.' Het is bekend dat de pieten in Westland vorig jaar in De Lier, Ter Heijde en Maasdijk nog volledig zwart waren, terwijl de meeste gemeenten in de Randstad gebruik maken van roetveegpieten.

Is het nog veilig?

De Westlandse burgemeester wil zich hoe dan ook niet met de kleur van de pieten bemoeien. 'Dat is een zaak van de sinterklaascomités. Ik ga ervan uit dat zij verstandige keuzes maken.' De comités stemden afgelopen maandag in met een gesprek tussen hen en Kick Out Zwarte Piet. 'Van Kick Out Zwarte Piet hebben wij nog geen bevestiging gehad', meldt de burgemeester.
Dat veel mensen zich in Westland zorgen maken over hun veiligheid tijdens de sinterklaasintochten nu verschillende groepen dreigen met acties, is volgens de burgemeester niet nodig. 'Ik zie niet in waarom het niet veilig zou zijn', reageert hij. Meer politie- en boa-inzet dan normaal zal er daarom vooralsnog niet zijn. 'En mochten we toch andere signalen krijgen, dan zullen we daar op acteren.'