Burgemeester: vechtpartijen ontstonden door beveiligers die voor escalatie zorgden

WESTLAND - De vechtpartijen tijdens het Zomerspektakel in Maasdijk zijn ontstaan doordat 'het ingehuurde beveiligingsbedrijf zorgde voor escalerende situaties richting de bezoekers'. Dat zegt burgemeester Bouke Arends van Westland. De feestweken in Westland werden afgelopen zomer ontsierd door ongeregeldheden.
Het eerste incident was op de vrijdagavond bij de Honselse Feestweek in Honselersdijk. Het evenemententerrein was vol, maar nog veel andere mensen wilden naar binnen en kregen geen toegang. Dit zorgde buiten dat terrein voor onrust en vechtpartijen.
Hierop besloot de organisatie de vrijdag- en zaterdagavond eerder te beëindigen. 'Het is goed dat de organisatie haar verantwoordelijkheid heeft genomen', zegt burgemeester Bouke Arends (PvdA) daar nu over.

Bij het Zomerspektakel in Maasdijk ging het ook mis. 'Het ingehuurde beveiligingsbedrijf zorgde voor escalerende situaties richting bezoekers van het evenement. Hierdoor zijn verschillende vechtpartijen ontstaan', meent de burgemeester. De organisatie heeft volgens Arends na de vechtpartijen een ander beveiligingsbedrijf ingehuurd.
Bij de feestweek in De Lier had de organisatie moeten ingrijpen om de massale toestroom van bezoekers tegen te gaan, zegt de burgemeester. Er werd onder meer besloten om bezoekers onder de 18 jaar te weren. Zaterdagavond waren er na afloop rellen. Groepen jeugd raakten in gevecht met elkaar en keerden zich daarna tegen de politie. Drie agenten raakten daarbij gewond.
Bekijk hieronder videobeelden van ongeregeldheden in De Lier:
Tijdens de feestweek in De Lier braken gevechten uit
Op de Westland Reünie in Naaldwijk was het ook te druk. Hierop troffen de politie en gemeente in samenspraak met de organisatie maatregelen om de drukte terug te dringen.
Naast de drukte braken er vechtpartijen uit tussen jongeren en waren een groepen die onrust wilden veroorzaken. De politie heeft bij de Westland Reünie extra capaciteit ingezet om ongeregeldheden te voorkomen.
Ongecontroleerde piekmomenten
De feestweken in het Westland zijn over het algemeen openbaar toegankelijk. 'Het openbaar karakter kan ook zorgen voor ongecontroleerde piekmomenten, waarbij de maximale bezoekerscapaciteit op het evenemententerrein wordt bereikt of overschreden. Dit kan voor situaties zorgen waarbij de veiligheid van bezoekers in het geding komt', meent burgemeester Arends.
Het openbare karakter trekt volgens de burgervader ook mensen die niet voor gezelligheid komen en voor onrust zorgen. 'Het is de vraag of de feestweken met een openbaar karakter onder de huidige omstandigheden nog kunnen plaatsvinden.'
Alcoholgebruik bij minderjarigen
Ondanks alles vindt burgemeester Arends dat de feestweken 'over het algemeen goed zijn verlopen'. Wel moet iets gedaan worden aan alcoholgebruik onder minderjarigen. Jongeren hadden een vals identiteitsbewijs bij zich. 'De creativiteit van deze minderjarigen laat zien dat alertheid noodzakelijk is.'
De burgemeester zegt met de organisaties in gesprek te gaan over de feestweken van volgend jaar. Daar zal onder meer worden besproken hoe het bezoekersaantal kan worden beheerst en hoe om te gaan met het alcoholprobleem onder jongeren.