Koopt 'gifuitstoter' vervolging af voor 1 miljoen euro?

© ANP
ZOETERMEER - Er komt mogelijk geen verdere vervolging in het hoger beroep van het Openbaar Ministerie tegen chemiebedrijf Deross Holding, vroeger bekend als Sterigenics. Het Zoetermeerse bedrijf stootte jarenlang teveel schadelijk stoffen uit. Als het gerechtshof ervoor kiest om de vervolging niet door te zetten, moet er wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden, waaronder een gift van bijna 1 miljoen euro aan een gezondheidsinstelling.
In 2018 stond Deross Holding, toen nog bekend als Sterigenics, voor de rechter in verband met de jarenlange uitstoot van de kankerverwekkende stof ethyleenoxide. Het bedrijf had tot 2010 een vestiging in Zoetermeer. De gemeente wist van de overschreden uitstootnorm, maar trad niet op tegen het bedrijf.
Onder luid protest van actiegroepen werden zowel Sterigenics als de gemeente vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie was het niet eens met het vonnis en ging in hoger beroep. Maar daar komt mogelijk nu een einde aan omdat er procesafspraken tussen de partijen zijn gemaakt.

Gift van bijna 1 miljoen euro

'Aan het hof is voorgehouden om de strafrechtelijk procedure te beëindigen en het OM niet-ontvankelijk te verklaren', legt een woordvoerder van het OM uit. Er zou inmiddels een aantal zaken zijn veranderd, 'waardoor de advocaat-generaal van mening is dat vervolging niet meer in het algemeen belang is.' De zaak zou eigenlijk gisteren (donderdag) dienen voor het gerechtshof
Dat het hoger beroep zo lang op de plank heeft gelegen, heeft daarin een rol gespeeld. Daarmee zou er sprake zijn van een schending van de redelijke termijn om de zaak af te handelen. Daarnaast zijn er maatregelen genomen om herhaling te voorkomen, en is er sprake van een voorgenomen gift van 990.000 euro aan 'een instelling op het gebied van de gezondheidszorg.' Welke instelling die precies in ontvangst mag nemen, is onbekend.