Stoelen van duizenden euro's gestolen door man met strafblad vol diefstallen

Schrijvers van de rubriek Bij de politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de politierechter © Theresa Hartgers
ALPHEN AAN DEN RIJN - Op het strafblad van Leon (41) staat al een behoorlijke rij aan diefstallen en inbraken. Nu moet hij weer voorkomen. Twee jaar geleden kwamen namelijk twee fietsen en een flink aantal stoelen in de grijpgrage handen van de man terecht.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de Politierechter.
Zelf staat de man bij aanvang van zijn rechtszaak nog op het station van Alphen aan den Rijn. 'De trein rijdt niet', zegt zijn raadsman een beetje gefrustreerd. 'Hij heeft mij de hele tijd gebeld, hij wil er erg graag bij zijn', gaat hij verder. De rechter wil de zaak toch afhandelen en niet verplaatsten. En dat kan omdat de advocaat gemachtigd is.
Leon zou in april 2021 twee fietsen hebben gestolen uit een fietsenstalling bij een school en voor zijn huis hebben neergezet. Daarnaast zou hij eind september tot en met begin oktober allerlei stoelen hebben meegenomen die in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn stonden.

'Wilde jongelui confronteren'

Over de fietsendiefstal heeft hij volgens de rechter verklaard dat de fiets van een van zijn kinderen in de bosjes was gegooid en dat hij besloot om 'de kinderen een lesje te leren dat ze niet zo met fietsen moeten omgaan'. 'Meneer zou hebben gezegd: ik ben niet slim geweest, maar wilde de jongelui confronteren', zegt de rechter.
Daarnaast heeft hij meerdere stoelen gestolen die volgens de rechter 'keurig buiten' voor twee winkels stonden. Hij zou meerdere keren heen en weer zijn gefietst met de stoelen achterop. Een van de eigenaren vond zijn designstoelen opeens terug op Marktplaats. 'De prijskaartjes zaten er zelfs nog aan', haalt de rechter uit het politiedossier. Het zou gaan om stoelen met een waarde van zo'n 2.600 euro bij elkaar.

Al wat veroordelingen

De man heeft op dit moment een uitkering. 'Vorig jaar heeft hij al een voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd gekregen in twee zaken en een onvoorwaardelijke taakstraf van 120 uur. Dat was ook voor een aantal diefstallen', merkt de rechter op. 'Jammer dat deze zaken toen niet zijn meegegaan…'
Hij kijkt de advocaat aan als hij vraagt hoe het nu met de man gaat. 'Hij is aangemeld bij Jellinek en staat op een wachtlijst. Hij heeft een cocaïneverslaving', zegt die terug. 'Ja, dat is een dure grap… Niet goed voor je neus, maar ook niet voor je financiële situatie', reageert de rechter.

'Mijn cliënt moet worden opgenomen'

De officier van justitie vindt hem schuldig aan alle diefstallen. Tijdens het stelen van de fietsen is hij ook opgenomen door een camera. 'Hij heeft al een flinke voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen vorig jaar. Dit is een oude zaak van twee jaar geleden. Maar hij moet wel wat voelen. Ik hoop dat dit lukt met een taakstraf van 60 uur erbij', zegt de officier van justitie.
Ook zou hij een schadevergoeding moeten betalen van zo'n 44 euro omdat één van de fietsensloten moest worden opengebroken. De stoelen zijn inmiddels terug.

Weer taakstraf

'Mijn cliënt moet worden opgenomen, hij hoopt dat hij snel aan de beurt is. Hij vindt het jammer dat hij er vandaag niet bij is', zegt zijn advocaat nog.
De rechter: 'Heel vervelend dat deze zaken niet eerder zijn meegenomen. Hij heeft mazzel dat die andere taakstraf nog niet is afgemaakt.' Hij is het eens met de officier van justitie en legt Leon nog een taakstraf op van 60 uur. Zijn advocaat loopt de zaal uit om Leon het nieuws te vertellen.
De naam van Leon is vanwege de privacy gefingeerd.