Bootjes op benzine en diesel gaan verdwijnen uit grachten en singels

Over een paar jaar mogen alleen nog elektrische bootjes in Leiden rondvaren
Over een paar jaar mogen alleen nog elektrische bootjes in Leiden rondvaren © ANP
LEIDEN - Het is afgelopen met bootjes die varen op benzine en diesel in de Leidse grachten en singels. Dat werd afgelopen nacht duidelijk nadat het voorstel voor de invoering van een uitstootvrije zone op de Leidse wateren werd aangenomen in de gemeenteraad. De strakke deadline van 2030 waarvoor de fossiele bootjes verdwenen moeten zijn, hebben de indieners alleen wel laten varen.
Vanaf 2025 gaat er in Leiden een milieuzone gelden voor vervuilende bestelbusjes. Winkels in de Leidse binnenstad moeten dan bevoorraad worden met elektrische busjes. De Partij voor de Dieren, GroenLinks en D66 willen ook dat er zo'n fossielvrije zone gaat gelden voor het water en dus dienden de partijen een voorstel in.
Dat bericht zorgde afgelopen week voor veel onrust onder bootjeseigenaren in de stad. Zij vreesden dat hun benzine- of dieselsloepje in een klap veel minder waard zou worden. Daarnaast zagen tegenstanders nog veel andere beren op de weg, of beter gezegd: op het water. Het ombouwen van een vervuilende boot naar een milieuvriendelijk schuitje is volgens hen namelijk heel duur en er is geen ruimte om al die elektrische bootjes op te laden. Daarnaast zou dit voorstel ook een einde maken aan de traditionele Peurbakkentocht.

Uitzonderingen

Vanwege deze zorgen hebben de drie partijen die het voorstel deden een aantal punten aangepast. 'Er staat geen jaartal voor wanneer de bootjes moeten verdwijnen meer in het voorstel', vertelt Lianne Raat van de Partij voor de Dieren. Ook zijn er twee uitzonderingen opgenomen in het voorstel: varend erfgoed mag gewoon blijven varen in de grachten en singels en tijdens evenementen zijn alle boten welkom in Leiden.
Raat vindt het niet erg dat de deadline van 2030 is verdwenen uit het plan. 'Dat betekent dus dat het ook eerder kan', zegt ze enthousiast. 'In elk geval moet het college er nu echt mee aan de slag en we gaan zeker de vinger aan de pols houden.'

Vergunningen en laadpalen

De gemeente zal nu in stappen toewerken naar de milieuzone op de Leidse wateren. Hoe die stappen er precies uitzien, is nog niet bekend. Volgens de gemeenteraad kan daarbij gedacht worden aan het stoppen met het verstrekken van ligplaatsvergunningen aan eigenaren van bootjes die niet elektrisch of handmatig worden aangedreven.
Een volgende stap kan het intrekken van bestaande vergunningen zijn. Wel mag de gemeente van de raadsleden daarbij rekening houden met de waarde, en daarmee met de afschrijfperiodes, van de boten. Ook moeten er in havens en langs het water de komende jaren laadpalen komen om elektrisch varen te faciliteren.

En politieboten dan?

De regels gaan alleen gelden voor pleziervaartuigen en rondvaartboten, maar bijvoorbeeld niet voor de Leidse Reddingbrigade of de politie. Die organisaties varen met buitenboordmotoren. 'Maar natuurlijk hopen we dat die ook elektrisch gaan varen', zegt Raat. 'De toekomst van de Leidse dieselboot is elektrisch', voegt ze opgetogen toe.