Vicevoorzitter van LUMC-top legt taken neer na onthullingen over fraude

Hoofdingang van het LUMC
Hoofdingang van het LUMC © ANP
LEIDEN - De vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC, Pancras Hogendoorn, heeft per direct zijn functie neergelegd na een artikel van Omroep West en Follow the Money. In het artikel dat zaterdagochtend werd gepubliceerd, werd duidelijk dat hij al in december 2021 op de hoogte was van subsidiefraude binnen het academisch ziekenhuis, maar geen stappen ondernam.
Omroep West en Follow the Money berichtten zaterdagochtend dat de Raad van Bestuur al in 2021 op de hoogte was van frauduleus handelen binnen het ziekenhuis.
Een klokkenluider trok in het voorjaar van 2022 aan de bel bij Europa, nadat ze in december 2021 een gesprek had gehad over haar ontslag uit een met Europees geld gefinancieerd project, haar contract voldeed niet aan de in Europa geldende regels.

'Niet op waarde geschat'

Dat gesprek was onder meer met de decaan van het LUMC. Ze ervoer weinig steun en stapte dus naar Europa. De decaan is Pancras Hogendoorn, hij is ook vicevoorzitter van de Raad van de Bestuur.
Het ziekenhuis bevestigt dit gesprek. In een officiële reactie meldt het LUMC: 'In het kader van dit gesprek is toentertijd het signaal gemist dat het ontslag in verband stond met fraude en onregelmatigheden die zich ook binnen het LUMC hebben afgespeeld. Deze verkregen informatie is onvoldoende op waarde geschat. Met de kennis van nu hadden we dit anders aangepakt.'

Functie (tijdelijk) neergelegd

Hogendoorn heeft naar aanleiding van de berichtgeving zijn functie als decaan en binnen de Raad van Bestuur per direct neergelegd. Hij zegt de uitkomsten van het onderzoek af te wachten, daarom spreekt hij over een 'tijdelijk' terugtreden.
In een schriftelijke verklaring stelt het ziekenhuis: 'Bij het nagaan van vragen door journalisten van Follow the Money en Omroep West is gebleken dat hij (Pancras Hogendoorn - red.) eind december 2021 een signaal heeft gemist dat bij nader inzien een aanwijzing had kunnen zijn voor onregelmatigheden. Dit kan de indruk wekken dat hij veel eerder had kunnen weten van de onregelmatigheden en dat hij heeft verzuimd om dit nader te onderzoeken en hiervan melding te maken bij de betreffende instanties.'

Reputatie van het ziekenhuis

Een woordvoerder van het LUMC laat verder weten: 'Hij realiseert zich dat dit beeld hem in zijn functioneren kan hinderen en schadelijk kan zijn voor de reputatie van het LUMC, zolang dit niet objectief is weerlegd.'
Dit alles is de reden dat hij, in ieder geval voorlopig, zijn taken als decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur neerlegt.