Elfde van de Elfde: hoe is de start van carnaval gevierd in onze regio?

Carnaval in Boskoop
Carnaval in Boskoop © MediaTV
REGIO - Carnaval? Dat is toch iets voor onder de rivieren? Wel nee, ook hier boven de rivieren is carnaval een ding. Het wordt onder andere gevierd in De Zilk, Voorhout, Noordwijk en Sassenheim. En ook in Noordwijkerhout en Boskoop ging het dak er af tijdens de Elfde van de Elfde.
Een van de tradities op de Elfde van de Elfde is het uitzwaaien van het prinsenpaar van het voorgaande jaar. In Noordwijkerhout waren dit Heen-en-Weer en Ciclista. Zij geven het stokje over aan Prins Bacchus en Prinses Fiësta, het kersverse prinsenpaar van de carnavalsvereniging de Kaninefaaten.
Het paar kan het zelf nog niet helemaal geloven: 'Het voelt heel onwerkelijk', zegt Prins Bacchus, beter bekend als Edwin Dobbe. 'Ik ben al achttien jaar lid van deze club, dus dan is het gewoon mooi moment om daar uiteindelijk te staan.'
En zo stond het kersverse prinsenpaar op het podium:
Dit is het nieuwe prinsenpaar van Noordwijkerhout
Ook zijn partner is blij dat het hoge woord er nu eindelijk uit is: 'Heel eng om hier te staan wachten. Maar als je eenmaal staat, gaat het goed', vertelt Prinses Fiësta, beter bekend als Brigitte Broekhof.
Bij carnavalsvereniging De Krooshappers in Boskoop is de Elfde van de Elfde ook goed gevierd. Hier zijn niet één, maar twee prinsen onthuld. In Boskoop vindt in februari de grootste carnavalsoptocht in onze regio plaats.
In Boskoop zijn niet een, maar twee prinsen onthuld
In Boskoop zijn niet een, maar twee prinsen onthuld © Carnavalsvereniging De Krooshappers
Maar carnaval begint toch pas in februari? Naast dat er op deze dag Prins Carnaval wordt verkozen, wordt ook de Raad van Elf voorgesteld. De Raad van Elf organiseert het carnavalsfeest en zorgt er voor dat het prinsenpaar goed wordt begeleid.
Als iedereen is gekozen, komen ze op 11 november om 11.11 uur 's avonds voor het eerst samen voor de eerste vergadering van het seizoen. Zo'n groot feest vraagt natuurlijk om een goede voorbereiding.

Elf als gekkengetal

En ook met de datum is iets opvallends aan de hand. Zo zijn er verschillende speculaties waarom de seizoens-opening op specifiek deze dag wordt gevierd.
Zo zou het getal elf als gekkengetal worden beschouwd. En is elf november, dubbel elf, dus de reden om deze dag om te toveren tot 'gekkendag'. Anderen denken weer dat het te maken heeft met armoede.