Ontsnappingspoging van zware crimineel met lakens uit gevangenis: 'Geen kruimeldief'

Met een touw probeerde de gedetineerde te ontsnappen
Met een touw probeerde de gedetineerde te ontsnappen © MediaTV
ALPHEN AAN DEN RIJN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep twaalf maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, geëist tegen Antonie A. uit Bergen op Zoom. Hij probeerde ruim een jaar geleden crimineel Nicky S. te laten ontsnappen uit zijn cel in Alphen aan den Rijn. Daarbij werden aan elkaar geknoopte lakens gebruikt.
Op 12 oktober vorig jaar probeerde A. een gedetineerde te helpen bij een 'klassieke' ontsnappingspoging uit de gevangenis van Alphen. Die gedetineerde bleek Nicky S. te zijn. Hij werd in 2021 tot zeventien jaar cel en tbs veroordeeld voor de zogenoemde 'speciekuipmoord' op een Belgische loodgieter.
S. zou lakens aan elkaar geknoopt hebben en door het raam naar buiten hebben geworpen. Daar stond A. met een draaiende motor klaar, en hielp de lakens over het buitenste hek van de gevangenis te trekken, zo luidt de beschuldiging.

Ontsnappen uit de gevangenis niet per se strafbaar

De advocaat-generaal zei maandag op zitting dat ontsnappen uit de gevangenis niet strafbaar is, zolang er geen strafbaar feit wordt gepleegd. 'Wel strafbaar is het om daarbij behulpzaam te zijn. De verdachte heeft met zijn handelen de tenuitvoerlegging van een rechterlijke uitspraak gefrustreerd.'
De aaneengeknoopte lakens vormden een 'brug' tussen het dak van het PI-gebouw en de andere kant van de gevangenismuur
De aaneengeknoopte lakens vormden een 'brug' tussen het dak van het PI-gebouw en de andere kant van de gevangenismuur © MediaTV
Het OM beschouwt de actie van de verdachte als een 'ernstig gebrek aan respect voor de rechtsorde'. 'Hij heeft geprobeerd iemand die veroordeeld was tot zeventien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging te helpen te ontsnappen. Geen kruimeldief derhalve maar een potentieel zeer gevaarlijk persoon. Dat is een ernstig strafbaar feit.' Voor de ontsnappingspoging werd Antonie A. eerder tot een jaar cel veroordeeld.

Hulp van cipier

De ontsnapping kon destijds worden voorkomen. S. werd binnen de muren van de gevangenis opgepakt en in een isoleercel geplaatst. Uit een reconstructie van Omroep West begin dit jaar bleek dat S. heel dichtbij een ontsnapping was. Daarbij kreeg de zware crimineel, naar eigen zeggen, hulp van een cipier.