Zonder nieuwe geldschieter is museum over beroemde schrijver verloren

Louis Couperus
Louis Couperus © M. Goldsmid, collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - Het Couperus Museum moet per 1 januari vermoedelijk de deuren sluiten. Dat meldt het museum maandag op sociale media. Het museum aan de Javastraat in Den Haag trok dit jaar meer bezoekers dan ooit, maar komt geld tekort.
'Ondanks het feit dat het jubileumjaar 2023 en de verrassende expositie 'Couperus non-binair avant la lettre' meer bezoekers naar het Louis Couperus Museum bracht dan ooit blijkt het niet meer mogelijk een museum te runnen op basis van één enkele privé-financier', staat op de website. 'Daarom zijn wij op zoek naar een nieuwe mecenas.'
Als die niet wordt gevonden, moet het museum vrijwel zeker de deuren sluiten. 'Dit zou eeuwig zonde zijn voor Den Haag en het einde van een mooie droom. Maar wie weet gebeurt er nog een wonder. Daar hopen wij op!' Oprichter Caroline de Westenholz stelt in gesprek met NRC dat de gemeente Den Haag meerdere verzoeken om gemeentelijke subsidie heeft afgewezen.

'Te chique en te moeilijk voor subsidie'

Couperus geldt als een van de grootste schrijvers die Nederland ooit heeft voortgebracht. Maar hij is 'te chique en te moeilijk voor subsidie', zegt de oprichter in NRC. De expositieruimte die is gewijd aan de Haagse romanschrijver werd geopend in 1995.
De Westenholz steekt naar eigen zeggen jaarlijks gemiddeld zo'n 30.000 euro in het museum. De 68-jarige oprichter kan dit na bijna dertig jaar niet meer opbrengen. Het museum trekt per jaar zo'n drieduizend bezoekers, en dat aantal nam de afgelopen jaren alleen maar toe.