Bloembollenboer baalt van regen: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

NOORDWIJKERHOUT - De bloembollentelers in de Bollenstreek kunnen bijna geen bloembollen planten door de aanhoudende regen. In de kop Noord-Holland zijn ze helemaal gestopt met planten en hier in de regio planten de kwekers tussen de buien door. 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt,' zegt Simon Pennings, bloembollenkweker in Noordwijkerhout.
De kwekers kunnen met een machines het land niet op, omdat het te nat is. 'De plassen staan op het land. En als we al kunnen planten, verzuipen (verrotten, red.) de bollen', zegt Pennings met een zucht. De kweker die vooral tulpen en vaste planten verbouwt heeft 140 hectare grond in de bollenstreek, 10 hectare in de Flevopolder en 10 hectare in de kop van Noord-Holland.
Het KNMI noemt de maand oktober de natste sinds het begin van de metingen in 1906. En ook november belooft erg regenachtig te worden. Er valt, volgens het KNMI, gemiddeld meer neerslag dan vroeger. Honderd jaar geleden viel er zo'n 700 millimeter aan neerslag. Tegenwoordig valt er gemiddeld 850 millimeter water, een stijging van ongeveer 20 procent.
Kleinere oogst
'Het regent nu al vijf weken. En zelfs de oudste kwekers noemen dit extreem. Het is problematisch. Echt een gevalletje klimaatverandering. Ik lig er nog net niet van wakker van, maar het duurt wel verschrikkelijk lang', zegt Pennings. 'Vorig jaar was het al erg, want 2022 was lang te nat en daarna begon het voorjaar te warm en te droog. Dit jaar is het stabiel slecht. Alles gaat nu later de grond in en kan later geoogst worden. Dat betekent een kleinere oogst in het voorjaar.'
Bloembollenkweker Johan de Groot uit Noordwijk rijdt dinsdagochtend een trekker naar buiten in een poging om de grond te bewerken. 'Het weer is nu wat beter. We wachten tot het water van de percelen is afgetrokken.' Hij is van mening dat het waterschap van Rijnland een extra peilverlaging van de waterstand had moeten inzetten. 'Want we wachten nu al twee weken met planten.'