Den Haag wil best praten over voortbestaan Couperus Museum

Louis Couperus
Louis Couperus © M. Goldsmid, collectie Haags Gemeentearchief
DEN HAAG - De gemeente Den Haag wil in gesprek met het Louis Couperus Museum over het voortbestaan van het museum. Maandag werd bekend dat het museum mogelijk per 1 januari 2024, over een kleine zeven weken dus, de deuren moet sluiten omdat er geen geldschieter meer is. De gemeente zegt dat het niet wist van de zorgen van het museum en dat het 'zeker bereid' is om die met het museum te bespreken.
Het museum aan de Javastraat in Den Haag maakte maandag bekend dat het mogelijk per 1 januari de deuren moet sluiten, mocht er geen nieuwe geldschieter komen. De oprichter en huidige geldschieter van het museum, Caroline de Westenholz, stopte naar eigen zeggen jaarlijks gemiddeld 30.000 euro in het museum. De 68-jarige kan dit na bijna dertig jaar niet meer opbrengen.
Maandag zei De Westenholz tegen NRC dat de gemeente Den Haag in het verleden 'vele verzoeken' om subsidie heeft afgewezen. Volgens haar wordt Couperus te chique en moeilijk gevonden en wil de gemeente vooral bussen met toeristen lokken. 'Hij was een Hagenaar, geen Hagenees', zegt De Westenholz.

Museum kan aanvraag subsidie indienen

De woordvoerster van de gemeente laat in reactie op het interview weten dat het museum in de afgelopen jaren incidenteel subsidie heeft gekregen. Voor de laatste structurele subsidieperiode is door het museum geen aanvraag gedaan. Voor de komende vier jaar kan het museum een aanvraag indienen voor subsidie.
'Louis Couperus is een van de bekendste Nederlandse schrijvers', zegt ze over de schrijver die onder meer bekend is van de roman Eline Vere. 'Zijn Haagse romans portretteren de stad.'