LUMC stelt nieuwe decaan aan na fraude-onthulling

Het LUMC in Leiden
Het LUMC in Leiden © Omroep West
LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft Henk-Jan Guchelaar tijdelijk aangesteld als decaan in het ziekenhuis. Zaterdag stapte decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur, Pancras Hogendoorn, op na berichtgeving van Omroep West en Follow the Money over fraude met Europese onderzoekssubsidies. Guchelaar neemt ook zitting in de Raad van Bestuur van het academische ziekenhuis.
Hogendoorn stapte op nadat Omroep West en Follow the Money vragen hadden gesteld over fraude met Europese onderzoekssubsidies. In december 2021 stapte een ontslagen promovendus met haar verhaal naar hem toe. In dat gesprek kwamen onregelmatigheden naar voren bij de manier waarop met subsidegeld wetenschappelijke onderzoeken werden uitgevoerd en over hoe het LUMC daarbij betrokken was.
Dit gesprek werd niet gemeld bij de verantwoordelijke instanties in Europa, en ook de Raad van Bestuur deed niets. Hogendoorn stelde dit weekend eerst intern en later ook in een persverklaring dat hij indertijd een signaal had gemist. 'Ik realiseer me dat dit beeld mij in mijn functioneren kan hinderen en schadelijk kan zijn voor de reputatie van het LUMC zolang dit niet objectief is weerlegd', zeg Hogendoorn.

Taken overgenomen

Zijn taken worden nu dus overgenomen door Henk-Jan Guchelaar. Hij werkt inmiddels twintig jaar bij het LUMC en is hoofd van de afdeling klinische farmacie. Er wordt nu gekeken wie zijn 'normale' werk kan overnemen, stelt het LUMC in een bericht op de website.
Guchelaar wordt bij zijn nieuwe werk ondersteund door dr. Alexandra Langers. Zij is specialist maag- darm- en leverziekten en gaat met name de onderwijskant binnen het Leidse ziekenhuis op zich nemen.

Nader onderzoek

Het LUMC stelt 'nader onderzoek' te doen na de onthulling van Omroep West en Follow the Money. Het is niet duidelijk wanneer dat onderzoek is afgerond. Ook worden de officiële instanties in Brussel op de hoogte gebracht van de nieuwe feiten die uit het journalistieke onderzoek naar boven kwamen.