1000 parkeerplaatsen moeten wijken voor fietsenrekken

© ANP
LEIDEN - Leiden gaat de overlast van geparkeerde fietsen aanpakken. Zo komen er veel meer fietsenrekken te staan en die gaan ten koste van zo'n duizend parkeerplaatsen voor auto's. Om ook te kunnen handhaven op foutgeparkeerde fietsen, komen er twee extra boa's en een vrachtwagen bij.
Er moeten voldoende plekken zijn om je fiets te kunnen stallen, dat is de mening van het Leidse stadsbestuur. 'Omdat er te weinig plekken zijn, kunnen mensen kunnen hun fiets vaak niet kwijt. Dan zetten ze hem op de stoep of in een steeg.'
Door meer fietsparkeerplekken neer te zetten, moet ook de overlast van achtergelaten of foutgeparkeerde fietsen minder worden. Fietswrakken of fietsen die niet op de juiste plek staan, worden in de toekomst overal in het centrum weggehaald. Daarvoor schaft de gemeente een vrachtwagen van 70.000 euro aan. Ook komen er twee extra handhavers in dienst.

Fiets mag legaal op de stoep staan

Echter, een fiets die op de stoep wordt neergezet, kan niet zomaar worden weggehaald. Dat is namelijk niet verboden. Wel gaat de gemeente proberen om fietsers er met campagnes op te wijzen dat ze de stallingen of fietsnietjes moeten gebruiken.
Een fiets die in de weg staat, mag wel worden weggehaald volgens de Leidse regels. Dat geldt ook voor fietsen die er lang staan en niet worden gebruikt. 'We zetten ze eerst op een goede plek', legt wethouder Ashley North uit. 'Pas als-ie er na vier weken nog staat, wordt deze naar Het Warenhuis op bedrijventerrein De Waard gebracht. Daar kunnen mensen hem dan tegen betaling weer ophalen.'

Zoektocht naar 8.000 plekken

Om iedereen netjes een plek te geven voor zijn fiets, zijn er in Leiden naar schatting in de binnenstad zo'n 16.000 stallingsplekken nodig. Er zijn er momenteel maar 8.000 en dus is er werk aan de winkel. De nieuwe plekken komen door de hele binnenstad.
Om te beginnen wordt een slag gemaakt met de ondergrondse fietsenstalling aan de Breestraat. Daar komt plek voor 350 fietsen. Die stalling gaat binnenkort open. Verder wordt momenteel gewerkt aan de plannen voor een extra stalling bij de Hartebrugkerk. Ook die is goed voor 350 plekken.

Parkeerplaatsen weg

'En daar waar de parkeerdruk het toelaat, gaan we autoparkeerplaatsen opheffen', zegt North. De wethouder wil de komende jaren in totaal duizend autoparkeerplekken in het centrum opheffen. 'Op één autoparkeerplek passen acht fietsen, dus reken maar uit.'