Kick Out Zwarte Piet gaat demonstreren in De Lier tijdens intocht, ondanks 'respectvol' gesprek

Sinterklaas
Sinterklaas © ANP
DE LIER - Kick Out Zwarte Piet (KOZP) gaat aanstaande zaterdag demonstreren in De Lier. Dat heeft de organisatie woensdagmiddag laten weten aan de gemeente Westland. Even daarvoor vond er nog een gesprek plaats tussen comités die de intochten organiseren, KOZP en burgemeester Bouke Arends. Dat was 'een constructief en respectvol gesprek, maar heeft niet geleid tot overeenstemming'.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten de demonstratie van KOZP 'en eventuele andere' zo goed mogelijk te faciliteren. 'Hiervoor wordt ruimte gecreëerd.' Waar de demonstranten zich mogen verzamelen, wordt later pas bekendgemaakt.
Samen met de comités en de politie kijkt de gemeente naar maatregelen om de intocht voor iedereen zo veilig mogelijk te laten verlopen. Om welke maatregelen het gaat, wil de gemeente niet zeggen. 'Voorop staat dat er in alle dorpen een gezellige intocht gaat plaatsvinden, waar de kinderen volop plezier aan kunnen beleven.'

Acties doorgezet ondanks gesprek

In drie dorpen van gemeente Westland - De Lier, Ter Heijde, Maasdijk - zijn nog volledig zwart geschminkte pieten te zien. KOZP strijdt daartegen. In een poging tot een vorm van verzoening te komen, werd er een gesprek georganiseerd met de burgemeester, de comités en dus KOZP.
Het gesprek onder leiding van de burgemeester verliep 'constructief en met respect voor elkaars opvattingen', vertelt de gemeentewoordvoerder. 'Maar het heeft niet geleid tot overeenstemming over de invulling van de sintintocht.' Dat betekent dat de comités zelf kiezen welke pieten er rondlopen. KOZP zet de aangekondigde actie daarom door.

KOZP 'extra gemotiveerd'

Jerry Afriyie van KOZP zegt dat de actiegroep na het gesprek 'extra gemotiveerd' is om naar De Lier te gaan. 'We merken dat ze achterblijven. De meerderheid van de pieten zijn zwarte pieten en ze hebben roetveegpieten die niet te onderscheiden zijn van de zwarte.'
Bovendien zou het comité volgens Afriyie drie jaar nodig hebben om alle pieten te veranderen naar die zwarte roetveegpieten. 'Dan neem je het niet serieus.'

'Dat nemen we burgemeester kwalijk'

Afriyie noemt het 'jammer' dat de burgemeester van Westland, Bouke Arends, 'niet wil helpen strijden tegen een van meest zichtbare doorwerkingen' van slavernij.
Arends zat bij het gesprek tussen KOZP en het comité, maar wilde geen stelling nemen in de discussie. 'Dat nemen we de burgemeester kwalijk. Iedereen moet zich veilig voelen, hij moet niet de verantwoordelijkheid afschuiven op een intochtcomité dat nog met een oude blik naar de wereld kijkt.'

Tegendemonstratie, maar nog niet aangemeld

In reactie op de voornemens van KOZP werd ook een tegendemonstratie aangekondigd. Opgeroepen werd verkleed als zwarte piet naar Westland te komen. De gemeente weet niet wie achter die oproep zit. De actie is ook nog niet aangemeld.
'Dat is wel gebruikelijk minimaal 24 uur van tevoren, maar als dat niet gebeurt wil het niet zeggen dat je niet mag demonstreren', zeg de woordvoerster. De organisator van de sinterklaasintocht in De Lier wilde niets zeggen over het gesprek dat heeft plaatsgevonden.
De intocht van Sinterklaas in Den Haag wordt zaterdag 18 november om 11.00 uur live uitgezonden op TV West. De uitzending is ook rechtstreeks te bekijken via de website en app van Omroep West. Nieuw in de app en op de site: je kunt Sinterklaas tijdens de rijtoer live volgen via een tracker, zodat je altijd weet weet waar hij is.