Boer schiet vol bij bezoek koning, verloor tientallen schapen aan blauwtong

Boer Cees is hard getroffen door blauwtong
Boer Cees is hard getroffen door blauwtong © ANP
STOLWIJK - Koning Willem-Alexander is donderdagochtend op bezoek geweest bij de door blauwtong getroffen schapenboer Cees Verhagen. De agrariër uit Stolwijk heeft de afgelopen tijd zo'n veertig schapen verloren aan de besmettelijke veeziekte. Tijdens het gesprek in de stal werd boer Verhagen emotioneel. 'Als je ziet dat je kinderen het zwaar hebben, dat raakt me heel erg.'
De boerderij met schapen en melkkoeien in Stolwijk is één van de ruim 5000 door het virus getroffen bedrijven. De koning zei bij aankomst blij te zijn om het bedrijf te mogen bezoeken, 'maar het is geen leuke aanleiding'.
In gesprek met veehouderij-eigenaar Cees Verhagen hoorden de koning en landbouwminister Piet Adema over de financiële en emotionele schade die blauwtong aanricht. 'Het gaat je niet in de koude kleren zitten', vertelt de boer.
Bekijk hier het emotionele gesprek tussen de koning en agrariër Cees Verhagen:
Boer in tranen tijdens gesprek met koning
Na het keukentafelgesprek volgde in beschermde kleding een rondleiding over het bedrijf. Daarbij hield Verhagen het niet droog. 'Je hebt als boer al heel wat meegemaakt en je hebt als oudere generatie ook wel eelt opgebouwd, maar dit is een hele grote tegenslag', legde hij uit.
De koning liet duidelijk merken dat hij begrip had voor de situatie, dat hij het beroep van veehouder 'prachtig' vindt en dat hij ziet dat schapen 'zo belangrijk' zijn. 'We hebben ze zelf op Het Loo ook.'

Belang van vaccin

Tijdens een afsluitend gesprek met verscheidene boeren en dierenartsen werd gehamerd op het belang van een vaccin. 'Veel mensen denken dat zo'n virus in de winter voorbijgaat, maar het gaat alleen even liggen', legde één van de tafelgenoten uit. Het virus wordt overgedragen via zogenoemde knutten, kleine vliegjes.
De koning aan de keukentafel bij boer Cees
De koning aan de keukentafel bij boer Cees © ANP
'In het voorjaar planten die zich weer voort en zo komt dat virus weer op.' Tot slot werd de koning 'namens de gehele landbouw' bedankt voor het bezoek en de aandacht van de afgelopen tijd. Die complimenten wuifde de koning bescheiden weg. 'Het is een hele kleine inspanning voor een hele belangrijke sector', besloot hij.

Zonder platteland was er geen stad

Koning Willem-Alexander liet zich ook uit over de band tussen de Randstad en het platteland. 'Zonder platteland was er geen stad geweest, dat mogen Randstedelingen zich best wat vaker realiseren.'
Hij zei begrip te hebben voor het verdriet en de frustratie van de sector. 'Voor mij zijn boeren de hoeders van het cultureel erfgoed van het platteland.' De koning zei dat steden zich dankzij het platteland 'kunnen veroorloven' om niet hun eigen voedsel te verbouwen.