Intocht Sinterklaas met zwarte pieten krijgt geen vergunning

De intocht van Sinterklaas in Rijswijk in 2021
De intocht van Sinterklaas in Rijswijk in 2021 © ANP
DEN HAAG - De alternatieve intocht van Sinterklaas in Rijswijk, waarbij ook zwarte pieten te zien zouden zijn, is afgelast. De organisator krijgt geen vergunning voor het evenement op zaterdag 25 november. 'De openbare orde en veiligheid kan niet worden gewaarborgd', meldt de gemeente. Komende zaterdag is er overigens ook een intocht zonder zwarte pieten. Deze gaat wel door.
Eerder dit jaar vroeg de gemeenteraad om weer een officiële gemeentelijke intocht te organiseren met roetveegpieten. Dit onderzoek werd met een nipte meerderheid aangenomen. Daarnaast werd vanuit een burgerinitiatief een vergunning aangevraagd voor een intocht met zwarte pieten.
Deze donderdag laat de gemeente Rijswijk weten dat voor deze alternatieve intocht met zwarte pieten geen vergunning wordt afgegeven. Dat is in overleg met de politie besloten, omdat er volgens de gemeente een reële kans bestaat dat de openbare orde wordt verstoord.

Meer demonstraties bij intochten

Rijswijk is een van de gemeenten waar op zaterdag 25 november zowel Kick Out Zwarte Piet als Exctinction Rebellion wil demonstreren. Op die datum zijn er al andere intochten met demonstraties en tegendemonstraties aangekondigd. Dat legt volgens de gemeente een onevenredige op de politie-inzet die dag.
Bij de intocht met zwarte pieten werden veel kinderen verwacht. 'Ondanks een eerder verzoek heeft de organisator de veiligheidsmaatregelen niet voldoende aangescherpt', schrijft de gemeente in een verklaring.

'Gemeente zwicht voor intimidatie'

Marc Weterings, organisator van de intocht met zwarte pieten, noemt het 'treurig dat de gemeente zwicht voor bedreiging en intimidatie door extreem linkse bewegingen als KOZP en Extinction Rebellion'. Volgens hem worden burgerinitiatieven en de vrijheid van meningsuiting op deze manier teniet gedaan.
De intocht van zaterdag, waar ook burgemeester Huri Sahin bij zal zijn, begint bij de Nassaukade. Daar wordt rond 12.00 uur de stoomboot verwacht.
De intocht van Sinterklaas in Den Haag wordt zaterdag 18 november om 11.00 uur live uitgezonden op TV West. De uitzending is ook rechtstreeks te bekijken via de website en app van Omroep West. Nieuw in de app en op de site: je kunt Sinterklaas tijdens de rijtoer live volgen via een tracker, zodat je altijd weet weet waar hij is.