Vette prijs: snackbar bij beste drie van Nederland

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Snackbar Koemans aan de Fahrenheitstraat in Den Haag gooit hoge ogen bij de Nederlandse Horecaprijzen. In de categorie cafetaria's is de zaak donderdag op nummer drie geëindigd. De snackbar haalde honderden stemmen binnen bij de publieksstemming. Het scheelde weinig of het bedrijf was zelfs de landelijke nummer één geworden.
'Ja, dan had ik wel even een traantje gelaten', zegt Clint Soer. 'Maar dit houdt je ook wel weer scherp. Volgende keer beter.' Hij nam op 1 januari 2019 de zaak over, samen met zijn vriendin Kelly Bouman. 'Maar landelijk op nummer drie is ook fantastisch. We hadden ons eigenlijk vooral erop gefocust zo hoog mogelijk in Den Haag te eindigen.'
Clint Soer van de winnende snackbar
Clint Soer van de winnende snackbar © Eigen foto
Daar werden ze uiteindelijk nummer één, net als in Zuid-Holland. Er kon online worden gestemd door het publiek. Soer en zijn vriendin hadden de marketing goed op orde: 'Ons personeel heeft iedere klant persoonlijk gevraagd te gaan stemmen.'

Beste snackbar Den Haag dankzij marketing

Maar daar bleef het niet bij. 'Ik heb ook folders laten drukken en in alle tasjes gestopt. En stickers. Die plakten we op alle hamburgerdoosjes en milkshakebekers. En er zat er zelfs eentje op de pinautomaat', lacht hij. Ook op sociale media deden de Haagse ondernemers een oproep te gaan stemmen bij de wedstrijd, die georganiseerd is door een aantal bedrijven zoals makelaars, vooral uit de horecabranche.
Pierre Wind heeft ook frituurvet door zijn aderen stromen
Pierre Wind heeft ook frituurvet door zijn aderen stromen © Omroep West
'Een publieksstemming is wel iets minder serieus te nemen dan die van een vakjury', zegt Pierre Wind. De bekende Haagse kookmagiër schreef het boek 'Patatje Oorlog, het grote junkfoodboek', samen met Bart Chabot.
Hij weet waar hij over praat. 'We zijn zowat alle snackbars van Nederland langs geweest. Ik houd van snacks. Maar niet elke dag, vanwege mijn goddelijke lichaam.'

Snackbar Koemans was beroemd om zelfgemaakte snacks

Wind deelde destijds sterren uit. De snackbar met de meeste sterren was te vinden op Scheveningen, snackbar Wassenaar. 'Ja, die maken heel veel zelf. Daardoor hebben ze gewonnen.' Koemans doet dat niet. Soer: 'We deden het ooit wel. Maar daarvoor hebben wij het tegenwoordig echt te druk. En de kwaliteit van fabrieksproducten is tegenwoordig ook uitstekend.'
Wind herinnert zich de zelfgemaakte snacks van Koemans nog. 'Jazeker. Ze waren vroeger beroemd vanwege hun gehaktballen en frikandellen. Dat was echt bijzonder. Dus ze hebben ook wel een naam hoog te houden.'

Snackbar Koemans Weimarstraat van andere eigenaar

Koemans had vroeger ook filialen aan de Frederik Hendriklaan en in Leidschendam. Maar die bestaan niet meer. Soer: 'Er zit ook nog een gelijknamige snackbar in de Weimarstraat. Die is van Joke Koemans, de zus van Nico die onze zaak oprichtte. Maar wij hebben niks met elkaar te maken.'
Mooi, is dat ook weer opgehelderd. En die prijs, hoe serieus is die te nemen? Eind dit jaar komt er nog een vakjury, vertelt Soer. 'Of dat spannend is? Nou, ik zie het wel positief in.'
Kelly Bouman van Snackbar Koemans
Kelly Bouman van Snackbar Koemans © Eigen foto
Wat hij anders doet dan anderen? 'Wat we niet meer aan de achterkant erin stoppen - in het zelf maken van dingen -, die tijd en energie gebruiken we nu aan de voorkant.'
Meer aandacht voor zijn klanten, bedoelen Kelly en hij daarmee. 'Wie bij ons komt, moet een warme deken ervaren. Wij zorgen samen met ons team echt voor mensen. Denk aan Skilo, van die bijzonder tatoeage. Die hebben we geholpen na zijn scheiding.'
De balie van snackbar Koemans aan de Fahrenheitstraat in Den Haag
De balie van snackbar Koemans aan de Fahrenheitstraat in Den Haag © Eigen foto
Wind is al een tijdje niet meer bij Koemans geweest, maar gaat er binnenkort vast wel weer eens langs. Zijn favorieten zijn de ketens Kwalitaria en Family Snacks. 'Ja, die doen het moderne snacken.' Dus niet alleen het bekende bruine fruit? 'Nee, ook gezondere dingen. Dan ben je het cafetaria van nu.'
Sowieso is Pierre Wind 'fel tegen het stigma dat snacken ongezond is', zoals hij zelf zegt. 'Les één is: wat bestel je? Het is niet de snackbar, het is degene die bestelt. Af en toe vet eten mag best, maar niet elke dag drie keer een vette bek halen.'

Ook Delft scoort goed, voor koffie moet je naar Gouda

Ook Delft scoort trouwens goed. In de top 5 staan twee Delftse snackbars. Cafetaria De Jongens aan de Frederik Hendrikstraat staat op nummer vier, House of Frites aan de Jacob Gerritstraat eindigt op de vijfde plek.
In Gouda eindigt Kaldi aan de Markt op nummer één in de rubriek koffiezaken. Brownies and Downies aan het Noordeinde in Katwijk eindigt op twee en Lupi Coffee aan de Haarlemmerstraat in Leiden staat op drie.
» Kijk in ons dossier Food voor nog meer verhalen over eten